Stuur uw sport & nieuws berichten in naar    www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws         www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws         www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws        Stuur uw sport & nieuws berichten in naar        www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws        
 
 


Boxteldigitaal
sport
&
nieuws

 

 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 

 

Ad Dekker onvergetelijk Taekwondo reis naar Korea
 

 

Ad Dekker maakt onvergetelijk Taekwondo reis naar Korea


Dag 1: 
Vanochtend (Woensdag 13 Febr.) samen met mijn vrouw Marij, erg vroeg opgestaan (04.00 uur) i.v.m. mijn vertrek vanuit woonplaats Esch, naar Amsterdam Airport. We waren om 07.00 uur in Amsterdam aanwezig en ik kon direct inchecken en mijn bagage op de band zetten. Mijn vliegtuig naar het vliegveld van Charles de Gaulle (Parijs), zou om 10.20 uur vertrekken i.v.m. de overstap naar Incheon Airport Korea. Aangekomen om 11.45 in Parijs, diende ik dan ook weer erg snel te wisselen van gate, om vervolgens mijn vlucht van 13.00 uur naar Korea te halen. Wauw, wat is het vliegveld in Parijs groot. Ik werd zelfs tussen de terminals vervoerd met een bus. Dit was nl. veel te ver om te lopen maar gelukkig was ik net op tijd om te boarden. 


Dag 2: 
Donderdag 14 Febr., aankomst om 08.00 uur op Airport Incheon Korea. Tijdsverschil maar liefst 8 uur. Zoals sommige van jullie weten, kan ik niet slapen, in een bus, auto of vliegtuig. Dus, hartstikke moe, maar wel voldaan (tja, veilig geland in Korea is ook een fijne geruststelling) moest ik het busstation vinden die kaartjes verkocht, om vervolgens in Sejong City terecht te komen. Maar eerst nog mijn bagage ophalen. Nou dat ging (deze keer) niet zo vlot in Korea. Er werden behoorlijk wat mensen tussen uitgepikt ter controle. Inmiddels was het al 08.30 uur en moest ik (op aanwijzing van Master Zibby) het busstation nog zien te vinden. Yes, daar zag ik in de verte, de ticket verkoopbalie. Snel een kaartje gekocht, want om 08.55 uur sharp zou de bus weer vertrekken. Gelukkig net gered en op weg naar Sejong City. Aankomst Sejong City Sectie Government, 11.30 uur. Daar werd ik hartelijk en met een big hug, door onze ITF HQ President Master Cj Oh opgehaald met de auto om vervolgens de reis te vervolgen naar het Hoofdkantoor van ITF HQ.  Aangekomen op het hoofdkantoor werd ik ook hier erg warm en hartelijk ontvangen door Sabina Kim (medewerkster admin-bureau/tul tour organisator) en Baylee Hannah (mede-instructeur) van het Engels leerprogramma Amerikick. Na deze fijne kennismaking, werd mij dan ook een echte Koreaanse lunch aangeboden die ik tezamen met Master CJ  nuttigde. We spraken over mijn reis in het algemeen en de dagdagelijkse dingen die zich op het hoofdkantoor afspelen.  Terug op het hoofdkantoor werd mij een nieuw Amerikick uniform aangemeten en samen met Baylee draaide ik de eerste groep kinderen, na vanzelfsprekend kennis gemaakt te hebben met de kids en de ouders. Het Engels leerprogramma wordt dagelijks aan verschillende groepen gegeven met ieder week een nieuw thema. De kracht zit in het wekelijks herhalen van vocabulaire woorden en zinnen in de vorm van een lees verhaal en een quiz. Daarnaast wordt er tijdens de lessen alleen maar gecommuniceerd in het Engels. Ook wordt ieder techniek in het Engels uitgesproken en door de student (verplicht) herhaald. Dit gebeurt zowel in spelvorm als tijdens standen en of andere commando’s. Deze eerste en de volgende 2 lessen van vandaag, volgde ik dan ook met grote bewondering, om vervolgens de komende dagen hiermee aan de slag te kunnen gaan. Na 3 trainingen deze dag mee verzorgd gehad te hebben, ben ik in de late avond naar mijn appartement begeleidt door Master CJ en Sabina Kim. Een ruim/luxe appartement, mooi, strak ingericht om een fijne tijd te kunnen hebben. Ik heb de eerste nacht dan ook nog erg lang wakker gelegen (eerst ge (video) belde met mijn vrouw Marij natuurlijk), i.v.m. alle indrukken die ik opgedaan heb. Toch een soort jetlag gehad?! 


Dag 3: 
Vrijdag 15 Febr., ook vandaag weer meerdere trainingen verzorgd aan leuke en vooral erg gemotiveerde leerlingen, die graag het Engels onder de knie willen krijgen. Inmiddels kennis gemaakt met meerdere ouders, die erg veel respect tonen naar en aan de instructeurs. Wat opvalt is dat de ouders zelf erg weinig kennis hebben van de Engelse Taal. Vandaag heerlijk gedineerd (bulgogi gegeten is een Koreaans bakplaat gerecht) in een origineel Koreaans restaurant. Nog even wat Koreaanse tv gekeken en onder de wol gekropen. Moe maar wederom erg voldaan.  


Dag 4
Zaterdag 16 Febr., uitgeslapen (tot maar liefst 07.30 uur) noodles als ontbijt gegeten en vertrokken naar de Dojang. Vandaag wederom lesgegeven, gestudeerd, tuls gelopen met Baylee en een lang en erg interessant gesprek gehad met Master CJ over de geschiedenis en het ontstaan van ITF HQ Korea en zijn ontmoetingen met onze founder Gen Choi Hong Hi. WAUW wat een persoonlijk verhaal. Tevens begonnen met het bestuderen en lezen van het (nieuw) uitgebracht Engels boek omtrent o.a. biomechanica van Master Rudoph Kang. 

Dag 5: 

Zondag 17 Febr., een prachtig individuele tul tour gekregen van Sabina Kim en Master CJ naar het historische Baekje. De provincie Baekje staat bekend om haar cultuurhistorische veldslagen o.l.v. Generaal Ge-Baek (bekend v.d. 12e tul). Een origineel stukje oud Korea, met paleis, kasteel en originele traditionele oude huizen. Geweldige foto’s hier gemaakt en erg veel gelachen met Master CJ en Sabina. Ja Koreaanse mensen zijn vaak erg vrolijk, lachen veel en hebben een behoorlijke dosis humor. Bij terugkomst ook nog het park achter mijn appartement verkend (midden in de stad) en daar een flinke wandeling gemaakt. Wat opvalt in de gehele stad (Korea algemeen) is dat het er ontzettend schoon is en dat er bijna niemand rookt. Geen peuk te vinden op de grond, laat staan papier of ander afval. Ja mensen een beter en schoon milieu, het kan echt, als iedereen zijn/haar steentje bijdraagt. 

Dag 6: 
Maandag 18 Febr., het wordt steeds kouder hier en behalve het vriezen in de nacht, vriest het nu ook overdag. Tevens is het vannacht ook begonnen met sneeuwen en wandel ik in het einde v.d. ochtend door de sneeuw om bij de lokale supermarkt wat boodschappen te doen. Brrrrr, geweldig. Ik ben zelf een grote liefhebber van sneeuw en heb dit dan ook met veel plezier mogen meemaken in Korea. Dank u lieveheer (hahaha). Vanmiddag en vanavond weer de lessen in het Engelse verzorgd aan weer nieuwe groepen kids van verschillende leeftijden. Vanavond heerlijk gegeten in een traditionele Koreaans Kiprestaurant. Kip klaargemaakt op een echte BBQ-plaat, volgens traditionele Koreaanse wijze. Wat erg opviel hier, is dat bijna iedereen constant op zijn mobieltje kijkt en wellicht dan ook appt. Ook jonge moeders gezien, die aan het ene oor een mobieltje hebben, het kind te eten geven en daarnaast zelf aan het eten zijn. Een geweldige Multi-taskende techniek. Ja, de Koreanen zijn van alles op de hoogte m.b.t. de wereldontwikkeling(en) en technologie. 90% draagt een mondkapje, maar doet deze af wanneer men vanzelfsprekend gaat eten of drinken. Wat voor nut heeft dit dan vraag ik me af, want ook tijdens het eten en drinken raken mensen spullen aan, waar erg veel bacteriën op zitten. Maar goed, hier is het inmiddels niet alleen i.v.m. de Corona virus, maar wellicht ook een mode object geworden. De mondkapjes zijn nl. in alle kleuren, maten en vormen te verkrijgen en jong en oud dragen ze. Terwijl ik dit schrijf en weer terug in Nederland ben, zijn er weet ik niet hoeveel mensen besmet geraakt in Zuid-Korea met het Corona virus. Hopelijk genezen deze mensen snel allemaal.


Dag 7: 
Dinsdag 19 Febr., wederom lekker vroeg eruit. Het sneeuwt nog steeds hier en het is ook nog vrij koud. Lekker eerst Taekwondo getraind met Baylee, (tuls en hosinsul) en vervolgens het (nieuwe) leerprogramma weer bestudeerd en daarna lesgegeven. Inmiddels begonnen aan het bestuderen van boek 2 van Master Rudolph Kang omtrent biomechanica. Erg interessant en goed toe te passen bij meerdere technieken op meerdere fronten. 


Dag 8: 
Woensdag 20 Febr., vandaag staan maar liefst weer 3 trainingen op de agenda. Deze verzorgd volgens het Engelse leerprogramma, waarbij het mij steeds beter afgaat om enkel en alleen maar met iedereen in het Engels te communiceren. Tja, je hebt natuurlijk geen keuze, want Nederlands verstaan ze niet. Hahaha. Wel erg prettig, om door Baylee (afkomstig uit Nieuw-Zeeland) geholpen te worden (door mijzelf verzocht, lol) wanneer een zin niet goed loopt, of een woord niet klopt. Soms wordt het Engels door mij een beetje fonetisch, uitgesproken en dat klinkt dan weer erg grappig volgens Baylee, hahaha. We zijn een topteam als het gaat om het verzorgen van het Amerikick programma. 


Dag 9: 
Donderdag 21 Febr., vandaag erg vroeg uit de veren, nog wat boodschappen doen, laatste bezoek aan de dojang en de leerlingen gebracht, om vervolgens nog 1 maal te genieten van een lekkere Koreaanse lunch. Tijdens deze lunch (en al eerder) meerdere malen gezien, dat de bediening hier op slippers loopt en dat men zelfs met blote voeten in de slippers zit. Hallo ARBO! Nou, dat kent men hier niet hoor. Beleefdheid staat hier hoog in het vaandel, echter veiligheid een stuk minder. Ontzettend veel mensen, lopen ondanks de sneeuw en kou, buiten ook gewoon op slippers. Ik denk dat ik ook behoorlijk wat Koreaans bloed heb, want ik doe dit nl.in Nederland (privé) ook erg graag en vaak, waarbij mijn eigen kids dan zeggen, Papa, je kan zo toch niet naar de winkel. Waarop ik antwoord, de weg is even ver hoor. Haha haha. Inmiddels ook een heel fijn en erg interessant gesprek gehad met Master Zibby Kruk, die zelf ook net terug was van een trip naar Thailand. We hebben de huidige cultuur binnen ITF HQ besproken en samen gekeken naar de toekomst. Daarnaast tezamen met Master CJ, en Master Zibby gefilosofeerd over Taekwondo, de politiek hieromtrent en het dagdagelijks leven van en als een Martial Artist. 


Helaas kwam vandaag ook het moment om van iedereen afscheid te moeten nemen, om vervolgens de lange, mooie terugreis te ondergaan. Master CJ bracht mij naar het busstation in Sejong City en we namen afscheid met de woorden, we stay definitly in touch. Ook maakte Master Cj nog een origineel grapje, hij zei nl. en ik vertaal even in het Nederlands, niet hoesten als je aankomt in Amsterdam, maar alleen lachen. Hahaha. En na een trip van 3,5 uur (we reden ook nog de file in) kwam ik om 20.00 uur aan, op het vliegveld te Incheon. 


Om 20.30 uur kon ik inchecken en mijn bagage op de band zetten. Mijn vliegtuig vertrok om 00.50 uur, dus ik had alle tijd om de afgelopen 8 dagen de revue nog eens te laten passeren. Wat had ik veel meegemaakt, geleerd en mogen delen. Veel nieuwe mensen ontmoet en een prachtige cultuur gezien, waarbij respect en eer, erg hoog in het vaandel staan. 


Na een reis van 12 vlieguren (iets sneller teruggevlogen dan heen, wind mee denk ik, lol) kwam ik dan om 04.30 uur Nederlandse tijd aan op Schiphol. Gelukkig liep hier alles erg vlotjes en stond ik om 05.15 uur (echt) buiten, waar mijn lieve vrouw Marij mij opwachtte.  Het was natuurlijk een weerzien van jewelste na al die dagen van afwezigheid. 
Mijn conclusie van deze prachtige reis, is dan ook dat je ten alle tijden open dient te staan voor andere mensen, andere culturen, andere gebruiken en emoties. Als je dat kan, onderga je als mens een verandering in elk opzicht, waarbij je kijk op het leven veel breder en mooier wordt.


Ik wil dan ook mijn grote dank uitspreken aan GM Peter Sanders, Master CJ Oh, Master Zibby Kruk, Sabina Kim, Baylee Hannah, mijn TS. Dekker hometeam en mijn vrouw Marij, die ervoor gezorgd hebben, dat deze reis voor mij onvergetelijk is geworden. 

Kamsahamnida, Taekwondo en dank jullie wel allemaal.

Met veel respect, 

Groet, 
Sabum Ad Dekker

Auteur TS Dekker
Meer Taekwon Do nieuws >>>>


24-02-2020
 
 
Ad Dekker onvergetelijk Taekwondo reis naar Korea
 
 
 
Bekijk de foto`s >>>>

Blijf op de hoogte van sport & nieuws en volg www.boxteldigitaal .nl op instagram, twitter of like ons via facebook 

 
 

 

 

 
  
 

 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
copyright © www.boxteldigitaal .nl (hoby)