Stuur uw sport & nieuws berichten in naar    www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws         www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws         www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws        Stuur uw sport & nieuws berichten in naar        www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws        
 
 


Boxteldigitaal
sport
&
nieuws

 

 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 

 

Recreëer veilig bij open water tijdens hitte
 

 

Recreëer veilig bij open water tijdens hitte

Wees je altijd bewust van de risico's van recreëren in, op en langs open water. Bij zeer warm weer of een hittegolf moet er op nog meer aspecten worden gelet. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vandaag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. De voorspelling is dat meerdere dagen achtereen tropische temperaturen van boven de 30 graden worden gemeten. Die weersomstandigheden leiden, zeker in de zomervakantie, tot extra drukte op de stranden aan zee, in waterrijke recreatiegebieden en bij buitenzwembaden. Reddingsbrigade Nederland stelt: goed geïnformeerd zijn, is van levensbelang.

Meer veiligheid in, op en langs het water. Dat is de gezamenlijke missie van Reddingsbrigade Nederland en de 157 bij haar aangesloten reddingsbrigades. De goed opgeleide lifesavers en lifeguards zetten zich dagelijks vrijwillig hiervoor in. Ze doen het uiterste om te zorgen dat er niemand verdrinkt en iedereen veilig kan genieten van het vele water dat Nederland telt.

Hittegolf
Bij een hittegolf constateren reddingsbrigades verspreid over het land een toename van het aantal zwemmers, baders en watersporters. De Medische Adviesraad (MAR) van Reddingsbrigade Nederland wijst deze en overige recreanten nadrukkelijk op het risico van oververhitting en warmteletsels. Er zijn verschillende maatregelen te treffen om dit te voorkomen, hiervoor zijn adviezen geformuleerd. En gaat het toch mis: lifeguards hebben bij hun opleiding geleerd wat de symptomen van oververhitting en warnteletsels zijn. Zij zullen in hun toezichtgebied mensen die problemen ervaren met eerste hulp bijstaan. Maar de gouden regel voor recreanten blijft: bel altijd eerst 112 bij (een vermoeden van) een levensgevaarlijke situatie.

Risico's
Veiligheid, en zwemveiligheid in het bijzonder; het is van het grootste belang. Daarom wijzen Reddingsbrigade Nederland en de reddingsbrigades jong en oud op de altijd bestaande risico's van recreëren bij open water. Onderstreept wordt: zwem alleen op locaties waar dat is toegestaan (zie HelpdeskWater.nl), in schoon en veilig water (zie Zwemwater.nl). Zwem dus niet in rivieren en kanalen.

Campagne
Voorlichting door Reddingsbrigade Nederland gebeurt onder meer in de vorm van tips en adviezen. Reddingsbrigade Nederland lanceerde in 2019 de campagne 'Aan de slag voor meer veiligheid', waarmee tips voor zowel recreatie aan zee als recreatie bij binnenwater worden aangereikt. Deze campagne, die in 2020 is uitgebreid, omvat drie posters: 'Zee', 'Mui' en 'Binnenwater'. Deze zijn nu ook beschikbaar in het Arabisch, Duits, Engels en Pools. Binnenkort verschijnen hiervan tevens folders.

Verantwoordelijkheid
Reddingsbrigade Nederland stelt dat de verantwoordelijkheid voor (zwem)veiligheid primair bij de badgast ligt. Er wordt op aangedrongen vooral de informatieborden te lezen, op de hoogte te zijn van de betekenis van de waarschuwings- en signaleringsvlaggen en de jongste badgasten een 06-polsbandje om te doen, zodat vermist geraakte kinderen weer snel met hun ouders of begeleiders kunnen worden herenigd. Elke reddingsbrigade biedt informatie over hoog- en laagwater. Bij eb (of afgaand tij; een daling van de waterstand) krijgt stroming een 'duwtje in de rug'; dat maakt bijvoorbeeld een mui nog verraderlijker! Bij oostenwind wordt het gebruik van (opblaasbare) drijfmiddelen ten strengste ontraden, omdat er dan een grote kans op afdrijven bestaat.

Auteur Reddingsbrigade NL
Meer Reddingbrigrade nieuws >>>>


07-08-2020
 
 
Recreëer veilig bij open water tijdens hitte
 
 
 
 

Blijf op de hoogte van sport & nieuws en volg www.boxteldigitaal .nl op instagram, twitter of like ons via facebook



 

 
 

 

 

 
 



 
 

 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
copyright © www.boxteldigitaal .nl (hoby)