&

Kay Karssemakers GP in Assen

Positief EMX125 debuut voor Kay Karssemakers tijdens de GP in Assen

Kay Karssemakers mocht afgelopen weekend deelnemen aan de laatste wedstrijd van het Europees Kampioenschap 125cc in Assen. Ondanks dat Kay pas twee weken op de 125cc machine had getraind greep hij deze kans met beide handen aan om alvast het EMX125 te verkennen voor 2019. Zijn eerste doel kwalificeren, en dit was gelukt waardoor hij mocht deelnemen aan beide manches! In de eerste manche kwam hij na 25min +2r op een vijfentwintigste plaats over de finish. In de tweede manche werkte Kay zich na een slechte start vanaf een negenendertigste plaats naar voren en kwam na een zwaarbevochten wedstrijd op een eenentwintigste plaats over de finish. Met deze resultaten mag Kay met een positief gevoel terug kijken op deze wedstrijd!

Zaterdagochtend stond Kay al vroeg klaar voor een vrije training en tijd training. De tijdtraining was tevens gelijk de kwalificatie, doordat er dit weekend geen last chance verreden werd. In de vrije training verkende Kay rustig het circuit en had gelijk een goed gevoel op zowel de motor als op de baan. Kay kreeg vanuit de pits door dat hij gelijk in de eerste ronde van de kwalificatie het tempo moest verhogen om een tijd neer te zetten. Na slechts één ronde een tijd neer te hebben gezet kreeg Kay af te rekenen met mechanische problemen en moest noodgedwongen de tijdtraining vanuit de pits afkijken. Het was tot aan het einde spannend of Kay zijn enige rondetijd snel genoeg was om zich te kwalificeren voor de wedstrijden. Gelukkig kwam hij precies uit op een veertigste tijd waardoor hij zich gekwalificeerd had voor het weekend! Echter niet het startplaatsje wat Kay graag zou willen maar hij zat erbij!
Zonder al te veel verwachtingen stond Kay zaterdagmiddag achter het starthek voor de eerste manche. Kay reageerde erg goed op het vallen van het starthek maar doordat hij helemaal aan de buitenkant stond was het bijna onmogelijk om op een goede positie de manche te beginnen. Op een vierendertigste plaats begon Kay aan de eerste manche maar het lukte hem de eerste twee ronden niet om lekker in het ritme te komen. Na een aantal ronde wist Kay toch de fijne lijnen te vinden en ging op jacht naar de rijders voor hem. De ene na de andere rijder werd gepasseerd en met een goed tempo en constante rondetijden wist Kay zich knap op te werken naar een vijfentwintigste plaats. In de slotfase van de wedstrijd sloeg de vermoeidheid toe, Kay liet het tempo iets zakken maar wist de manche na 25min + 2 ronden toch op een mooie vijfentwintigste plaats af te sluiten!

Tevreden over de eerste manche stond Kay vol goede moed op zondagochtend achter het starthek voor de tweede manche! Ditmaal was Kay niet goed weg aan het starthek en besloot dan ook voor de eerste bocht helemaal naar de binnenkant te gaan, waardoor hij kort kon afdraaien. Echter vielen er in de eerste binnenbocht vlak voor Kay twee rijders waardoor Kay vast kwam te staan en pas op een negenendertigste plaats aan de wedstrijd kon beginnen. Opnieuw moest Kay dus een inhaalwedstrijd rijden. Ditmaal had Kay gelijk een goed ritme gevonden en passeerde de ene na de andere rijder. Halverwege de wedstrijd drong Kay zelfs de top 20 binnen wat betekende dat hij zich in de punten aan het rijden was. Niet veel later nam Kay zelfs even de achttiende plaats in de wedstrijd over en wist 4 ronden lang in de punten te rijden. Echter sloeg in de slotfase van de wedstrijd opnieuw de vermoeidheid toe waardoor hij een aantal plaatsen verloor. Toch hielt Kay zich staande tot aan de finish en na een hele sterke wedstrijd waarin hij zich vanaf een negenendertigste plaats wist op te werken naar een achttiende plaats, kwam hij op een knappe eenentwintigste plaats over de finish!

Met een 25e en 21e plaats in de manches mag Kay heel tevreden zijn over zijn eerste EMX 125 debuut! Kay stond dit weekend als jongste rijder achter het starthek, in dit hele sterke deelnemersveld, na slechts twee weken op de 125cc getraind te hebben. Kay heeft enorm veel geleerd dit weekend en is weer een hele mooie ervaring rijker! A.s. weekend zal Kay nog even terug op de 85cc machine gaan voor de volgende wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap 85cc in Arnhem.

Bron : MX Karssemakers
Auteur:A Karssemakers