&

JRC Boxtel H3 - BBC H2

JRC Heren 3 blijft in titelstrijd dankzij teamprestatie

Boxtel – Op zaterdagochtend 3 december om 11.00 speelde JRC Heren 3 tegen BBC Heren 2 uit Valkenswaard. De thuisploeg bezette op dat moment de tweede plaats op de ranglijst, terwijl de gasten met slechts één gewonnen wedstrijd op de één na laatste plaats stonden. Op papier zou JRC dus geen kind mogen hebben aan de tegenstander.

Om kwart voor elf stonden er om uiteenlopende redenen slechts drie oranjehemden klaar op het veld voor een warming up. Zo verkoos Jurrion Schellekens pepernoten boven basketballen, moest Jannick Vaars (a.k.a. Lidl Kleine) vakkenvullen en vond Jamal Trenidad elf uur een onchristelijke tijd. Daarnaast was er nog een last-minute afmelding van Wijnand van Zadelhoff, die (naar horen zeggen) altijd 'hoofdpijn' heeft als hij er moet staan. Hier tegenover stond de aanwezigheid van Peter van Zadelhoff, die ondanks een nachtdienst toch aantrad in een tot in de perfectie gewassen oranje tenue. Heren 2-speler Jasper Verhoeven smeekte vrijdags nog om een plek in de wedstrijdselectie van Heren 3, coach Schellekens streek over zijn hart en gunde Verhoeven zijn pleziertje. Toen Steven 'waterboy' Besuijen ook eindelijk op het veld verscheen, kon JRC beginnen aan de warming up.

Na een korte teambespreking was de thuisploeg klaar voor de wedstrijd. Ondanks een korte warming up, mocht JRC vandaag niet slap aan de wedstrijd beginnen. Daarnaast werd afgesproken om de getrainde tactiek in aanvallend opzicht veel toe te passen. JRC startte het eerste kwart met Carlo Schoenmakers, Frank Schellekens, Rob Hulskes jr, Steven Besuijen en Peter van Zadelhoff. In de eerste aanval etaleerden Schellekens en Besuijen direct de getrainde pick & roll, waardoor Besuijen aan kon leggen voor een driepunter en zo de eerste score van de wedstrijd maakte. Middels scores van Hulskes jr. en Van Zadelhoff, liep JRC uit naar een 7-0 voorsprong. BBC speelt dit seizoen met twee Amerikanen, waarvan de eerste, M.G. Laser nog op de bank startte. De andere Amerikaan, Tiny Cox, antwoordde als eerste namens BBC en bracht eigenhandig de stand op 7-4. Vervolgens kwam JRC echt los via Schellekens en Hulskes jr. die het eerste kwart tekenden voor respectievelijk acht en dertien punten. JRC sloot een fantastisch eerste kwart af met 31-11.

Het tweede kwart startte JRC met scores van Schoenmakers en Giel Mommers en een hard block tegen het bord door Joris van den Brekel. Hierna kwam de thuisploeg moeilijker tot score en werd in een time-out nog eens benadrukt om vaker gebruik te maken van de getrainde tactiek. De lange jongens, Verhoeven en van Zadelhoff, zetten goede screens op de kleinere spelers waarna ze in de vervolgactie zelf vrij kwamen om van dichtbij te scoren. Verhoeven toonde zich ook van afstand gevaarlijk, door als vierde JRC-speler een driepunter te scoren. Na een middenafstand schot van Mommers en een lay-up van Schellekens, scoorde BBC de laatste keer in de eerste helft. De stand bij rust was 47-21.

In de rust benadrukte speler/coach Schellekens om geconcentreerd te blijven spelen, om zodoende de tegenstander geen moment terug in de wedstrijd te laten komen. De boodschap bleek goed te zijn aangekomen, met name bij van Zadelhoff en Mommers. Deze centers wisten met goed samenspel beide twee keer het net te vinden van dichtbij. Hierna volgde Besuijen met zijn derde driepunter van de dag. Inmiddels was Verhoeven in het veld gekomen en wist, na een assist van Schoenmakers, te scoren uit een fast break om de stand op 64-35 te brengen. Verdedigend gaf JRC weinig kansen weg. Toen BBC weer tot een schotpoging kwam, was daar andermaal van den Brekel met een block. Ook Schellekens scoorde zijn derde driepunter van de dag, gevolgd door een lay up, waarna Besuijen het derde kwart afsloot op 71-35.

Met nog één kwart te spelen, stelde JRC zichzelf ten doel om de honderd-punten-grens op te gaan zoeken. Helaas begon JRC dit kwart ongeconcentreerd, waardoor er niet goed werd afgerond. Daarnaast verdiende BBC ook een compliment, zij bleven ondanks de ruime achterstand hard werken en maakten het JRC nog altijd moeilijk om te scoren. Na drie minuten in het laatste kwart doorbrak Hulskes jr. de periode van droogte en scoorde vier punten op rij. Ondanks zijn korte nachtrust, scoorde van Zadelhoff nog maar eens, waarmee hij zijn totaal van de avond op tien punten bracht. Ook was daar andermaal van den Brekel met een foutloos block. Inmiddels scoorde BBC een 0-6 run, om zo zichzelf nog enigszins te belonen voor de strijdlust gedurende de gehele wedstrijd. Ook de afsluitende scores van Hulskes jr. en Schellekens konden niet voorkomen dat BBC het vierde kwart nog won met 12-13. Uiteindelijk won JRC de wedstrijd met ruime cijfers, 83-48.

De massaal toegestroomde Rob Hulskes sr. nam trots het applaus van de JRC-spelers in ontvangst, waarmee ze hem bedankten voor zijn onvoorwaardelijke steun. Na de vraag of Hulskes sr. geen coach van het team wilde woorden, sprak hij de legendarische woorden: "dat hebben jullie helemaal niet nodig, het gaat toch hartstikke goed", waarmee hij zowel aantoonde over een enorm inzicht te beschikken als bedankte voor deze erebaan binnen basketbalclub JRC.