&

JRC Heren 1 - Den Dungk H1

JRC Heren 1 speelt goede wedstrijd, maar verliest in slotseconden

Het eerste herenteam van basketbalclub JRC Boxtel, speelt ook dit jaar weer in de tweede divisie. De indeling van de competitie is dit seizoen wat veranderd ten opzichte van vorig seizoen, derhalve zal JRC wat onbekende teams tegen gaan komen.Zondag 27 september stond de eerste thuiswedstrijd van het seizoen op het programma tegen Den Dungk. De tegenstander is een goede bekende voor JRC, aangezien zij al jaren een tegenstander zijn in de competitie. Den Dungk speelde met exact hetzelfde team als vorig jaar en kende derhalve geen verrassingen voor JRC. Bij JRC is Jay van de Snepscheut teruggekeerd naar zijn oude club in Vught en zijn de ervaren spelers Robert Smits en Robbin Snoeren gestopt. Ook clubicoon Joris Schellekens is gestopt als coach van het eerste team. Daarnaast is Jaap van Loon aan het revalideren van een zware knieblessure. Het team is versterkt met drie talentvolle spelers uit het tweede team, namelijk Floris de Jongh, Freek Clercx en Ian Rooth. Ook werd Mitchell Hendriks uit Den Bosch aan de selectie toegevoegd. De nieuwe coach is Miquel Oliviera, overgekomen van tegenstander Den Dungk.

De afgelopen jaren waren de wedstrijden tussen JRC en Den Dungk altijd ware streekderby’s. Het was vooraf onbekend hoe de verhoudingen zouden liggen, aangezien het team van JRC belangrijke wisselingen had ondergaan. De wedstrijd stond onder leiding van twee zeer ervaren scheidsrechters op dit niveau, die hun handen vol hadden aan de fysieke wedstrijd. Voor de wedstrijd mocht ‘jeugdspeler van de week’ Jorik Leijten met de spelers een hand schudden aan de tegenstanders en scheidsrechters, om vervolgens de rest van de wedstrijd vanaf de bank mee te beleven.
Het eerste kwart begon aftastend, waarbij beide teams hard werkten, maar ongelukkig waren in de afronding. Den Dungk wist de eerste vijf minuten slechts te scoren met drie driepunters, waar JRC het dichter bij de basket zocht. Toen JRC een 9-0 run plaatste werd een voorzichtig gaatje geslagen. De stand na het eerste kwart was voor JRC boven verwachting, 21-12.

JRC zat goed in de wedstrijd en merkte dat Den Dungk veel overtredingen nodig had om JRC af te stoppen. De talentvolle center Ian Rooth startte het tweede kwart goed met krachtige aanvallen naar de basket die Den Dungk slechts met overtredingen af kon stoppen. JRC liep verder uit op Den Dungk en de bezoekers besloten om een zone-verdediging te gaan spelen. Teun van Loon wist hier wel raad mee en schoot direct twee driepunters raak. Beide ploegen gingen rusten bij een stand van 41-26.
In de rust werd al besproken dat de bezoekers de verdediging, die al erg strak was, na rust nog verder zouden aantrekken. JRC speelde een goede wedstrijd en kon met vertrouwen aan de tweede helft beginnen. Den Dungk ging inderdaad over het hele veld verdedigen, gebruikte meer fysieke kracht en verdedigde feller op de bal. De gastheren bleken niet onder de indruk en wisten, onder leiding van nieuwe aanwinst Mitchel Hendriks, de voorsprong van vijftien punten te consolideren tot halverwege het derde kwart. Helaas viel Hendriks geblesseerd uit door ongelukkig terecht te komen na een overtreding op hem in een fast break. In het vervolg van het kwart scoorde Den Dungk makkelijker dan JRC, maar wisten de Boxtelse spelers een voorsprong van negen punten over te houden na dit kwart, 53-44.
Het begin van het laatste kwart werd gekenmerkt door een strakke verdediging door beide ploegen, waardoor Den Dungk slechts één keer wist te scoren in vijf minuten en JRC slechts vier keer uit vrije worpen. Met nog vijf minuten te spelen was de stand 57-46. Bij Den Dungk stond Dennis Akerboom (broer van Kees Akerboom, die deze zomer met het Nederlands Team heeft gespeeld op het Europees Kampioenschap basketbal) op, met twee harde dunks dwars door de Boxtelse verdediging bracht hij het vertrouwen terug in de ploeg van de bezoekers. Namens JRC scoorde alleen aanvoerder Coen van der Meijden nog uit vrije worpen. Den Dungk bleef als team spelen en wist drie seconden voor tijd gelijk te maken met een driepunter. In een time-out werd overlegd hoe JRC zou proberen te scoren in de laatste drie seconden. De tactiek werd goed uitgevoerd en JRC kwam nog tot een schotpoging, welke helaas gemist werd. Dit betekende dat er verlengd moest worden.

Dezelfde tien spelers keerden terug op het veld om deze echte derby te beslissen. JRC nam via Teun van Loon een voorsprong. Bij Den Dungk stond Jordi Weekers, die tot dan toe vijf punten had gemaakt, op en antwoorde met een driepunter. Namen JRC scoorden Felix Stegeman en Coen van der Meijden, waardoor JRC een voorsprong pakt van 65-62 met nog één minuut te spelen. In de laatste minuut van de verlenging scoorde Jordi Weekers weer een driepunter namens de bezoekers, waardoor er weer een gelijke stand op het bord stond. In de laatste seconden van de wedstrijd had Den Dungk weer balbezit en weer scoorde Weekers waardoor Den Dungk voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong komt én de wedstrijd won met 65-67.

JRC-coach Miquel Oliviera was ondanks het verlies tevreden over het spel van het team: “vandaag hebben we bewezen dat we, ook in de nieuwe samenstelling, voor geen enkel team in de competitie onder hoeven te doen”.