&

JRC Boxtel H1 - Bladel H1

Niveau JRC Heren 1 zakt weer in na een goede eerste helft

Boxtel – Het eerste herenteam van basketbalclub JRC Boxtel had dit seizoen pas één wedstrijd weten te winnen en had al drie keer verloren. Zaterdagmiddag speelde JRC een thuiswedstrijd tegen BC Bladel, een team dat dit seizoen nog niet had verloren, ook niet tegen het hoger aangeslagen Den Dungk. De heren van JRC wisten dat ze een hoger niveau zouden moeten halen dan in voorgaande wedstrijden, om aanspraak te kunnen maken op een overwinning.

Coach Miquel Oliviera stuurde de Boxtelse mannen het veld in, met de opdracht om minimaal evenveel intensiteit te brengen als de Bladelse opponent zou doen. In de verdediging werd dit goed opgepakt door spelverdeler Freek Clercx die zijn tegenstander geen ruimte gaf en in deze wedstrijd liefst vijf verdedigende rebounds pakte. Aanvallend nam Floris de Jongh het initiatief met negen punten in het eerste kwart. Bladel had het lastig met het fysieke overwicht van JRC en kon dicht bij de ring de sterke Ian Rooth niet afstoppen. Na het eerste kwart was de stand 18-11.
Het wedstrijdbeeld bleef in het tweede kwart hetzelfde, JRC had de wedstrijd volledig onder controle. Dankzij scores van Remy van de Snepscheut liep de thuisploeg verder weg bij de tegenstander. Ian Rooth kon slechts foutief worden afgestopt, waardoor hij veelvuldig kon scoren uit vrije worpen. Verdedigend hield Kai Elissen de center van Bladel uit de wedstrijd en pakten Felix Stegeman en Frank Schellekens steals waaruit JRC snelle scores kon maken. Bij de rust stond JRC op een mooie voorsprong: 42-27.

De tweede helft ging JRC door met dezelfde overtuiging als voor de rust en scoorden Teun van Loon en Floris de Jongh de punten. Bladel kon hier de eerste vier minuten slechts twee driepunters tegenover zetten, waardoor JRC op een voorsprong van 51-33 kwam. Toen stokte de Boxtelse aanvalsmachine en kreeg JRC een 0-13 run tegen, waardoor het verschil nog slechts vijf punten was. Remy van de Snepscheut wist de basket weer te vinden, waarmee hij voorkwam dat het verschil nog kleiner werd in het derde kwart. De marge van vijf punten bleef gehandhaafd bij een stand van 59-54.
In het laatste kwart zou de wedstrijd dan toch weer beslist moeten worden. JRC wilde absoluut niet nog een keer een ruime voorsprong in eigen huis weggeven. Remy van de Snepscheut en Felix Stegeman namen de eerste scores van het vierde kwart voor hun rekening en JRC leek weer wat weg te lopen bij de tegenstander. Daarna bleven de Boxtelaren weer drie minuten zonder score en wist Bladel enkele keren eenvoudig te scoren uit ‘backdoors’. Bij een verschil van twee punten voorkwam Remy van de Snepscheut met een driepunter dat Bladel de kans kreeg om voor het eerst deze wedstrijd een voorsprong te pakken.

De gasten antwoordden echter direct met een driepunter waardoor het verschil weer twee punten was, dit met nog vijf minuten te spelen. JRC-coach Oliviera nam een time-out en de spelers beseften dat de laatste vijf minuten cruciaal waren in deze wedstrijd. Na de time-out bleef JRC echter weer drie minuten zonder scores, waardoor de gasten hun eerste voorsprong van de wedstrijd pakten, 67-69. Toen er nog twee minuten te spelen waren, scoorde Coen van der Meijden zijn eerste twee punten van de wedstrijd vanaf de vrijeworplijn. Bij het ingaan van de laatste minuut, zette Floris de Jong de gastheren terug op voorsprong door twee vrije worpen raak te schieten. In de laatste minuut mistte Bladel twee keer van dicht bij de basket. Freek Clercx kon JRC vanaf de vrije worplijn op een veilige marge van vier punten zetten, maar miste de eerste vrije worp. De tweede vrije worp werd belangrijk, omdat Bladel nog balbezit kon krijgen en een aanval kon spelen om de wedstrijd minimaal gelijk te trekken. Ook de tweede vrije worp werd gemist, maar aanvoerder Oen van der Meijden pakte een belangrijke aanvallende rebound. Bladel maakte een snelle fout op Van der Meijden en de ervaren speler kon twee vrije worpen gaan nemen. De eerste werd gemist, maar met de tweede vrije worp kwam JRC op een voorsprong van drie punten. Bladel-coach Nino Hertogs nam een time-out, waardoor de gasten de bal op aanvalshelft uit kregen met nog enkele seconden te spelen. Bladel probeerde haar beste schutter van de wedstrijd vrij te spelen om met een driepunter de gelijkmaker te scoren. Ondanks de strakke verdediging van JRC werd de schutter bereikt. De driepunter werd onder grote druk genomen maar gemist, waardoor JRC de wedstrijd won met 72-69.

Na drie nederlagen pakte JRC weer een overwinning. Coach Miquel Oliviera zei na de wedstrijd: “Het is goed dat we een spannende wedstrijd nu wel in ons voordeel kunnen beslissen.” Dat in spannende wedstrijden ervaring de doorslag kan geven, heeft JRC zaterdag laten zien. “Ik ben blij dat ik mijn team heb kunnen helpen met de belangrijke rebound in de slotseconden van de wedstrijd”, wist aanvoerder Coen van der Meijden. JRC Heren 1 heeft de komende twee weken geen wedstrijd. Op 7 november komt BC Kimbria uit Maastricht naar Boxtel voor de eerstvolgende wedstrijd van de Boxtelaren.