&

JRC Boxtel H1 - BC Bumpers H1

Onnodige turnovers en slechte schotpercentages doen JRC de das om

Zondag 31 januari was BC Bumpers Heren 1 uit Sittard te gast in De Braken. Na een degelijke overwinning het voorbije weekend tegen Wyba uit Wijchen, was het team van JRC Boxtel Heren 1 erop gebrand deze lijn doortrekken. Hoewel de mannen van JRC nog ogenschijnlijk kansloos onderuit gingen in Sittard (103-65), was deze uitslag ietwat geflatteerd. De uitslag van de eerste wedstrijd doet vermoeden dat een groot krachtsverschil bestaat tussen voornoemde teams. Echter, de uitwedstrijd kan worden aangemerkt als een van de slechtere wedstrijden van JRC dit seizoen. Daarom wilden de Boxtelnaren laten zien dat zij gewaagd zijn aan tegenstander Bumpers.

Met Jaap van Loon en Ian Rooth nog steeds uitgeschakeld door blessures, werd de selectie aangevuld door Jasper Verhoeven en Erwin Reijnaerts. Het eerste kwart schoot JRC direct uit de startblokken. Zoals verwacht begon BC Bumpers direct met een zone-verdediging, die de gehele wedstrijd aanhield. JRC wist hier in Sittard geen antwoord op en dat was dan ook de voornaamste oorzaak van de verliespartij in Sittard. Deze wedstrijd hadden de mannen uit Boxtel daar beduidend minder moeite mee. Aan de hand van Floris de Jongh, die alleen al in het eerste kwart elf punten scoorde, werd een kleine voorsprong opgebouwd van vijf punten. Bumpers wist dit kleine gat te dichten waardoor de eindstand van het eerste kwart 24-24 was.

Het tweede kwart stond vooral in het teken van de slechte schotpercentages van JRC. Zo schoten de Boxtelnaren slechts 35 procent van het veld en slechts 50 procent van achter de vrijeworplijn. Tegen een tegenstander als Bumpers was het zaak om te blijven scoren en stops te maken, want Bumpers is namelijk een zeer atletisch team met diverse aanvallende wapens. JRC slaagde hier echter niet in waardoor Bumpers vijf punten kon uitlopen en de ruststand op 39-44 uitkwam. De wedstrijd was nog volledig open en JRC had nog genoeg tijd en mogelijkheden om de achterstand om te buigen.

Zo flitsend als dat de mannen van JRC het eerste kwart van start gingen, was daar in de tweede helft niets meer van terug te zien. Het derde kwart stond voornamelijk in het teken van de onnodige turnovers aan de Boxtelse zijde. Veel (te) moeilijke opties werden gekozen in de Boxtelse aanval. Dit werd direct afgestraft door Bumpers met een tien tegen nul run, waarop coach Oliviera een time out nam teneinde zijn troepen weer zich te laten herpakken. Dit lukte door middel van een aantal defensieve stops en aanvallende scores, de tussenstand na het derde kwart was 52-58.

Het vierde kwart gelijkwaardig aan het derde kwart. Veel (onnodige) turnovers aan de Boxtelse zijde zorgden ervoor dat Bumpers weer een gat kon slaan van tien punten. Weer moest JRC zich terugknokken, maar met het door JRC vertoonde spel in de tweede helft was dit niet genoeg. Er werden over de gehele wedstrijd 29 driepunters genomen, waarvan er slechts 6 (!) werden geraakt. Daarnaast een algeheel schotpercentage van 33,3 procent van het veld en 19 turnovers. Dit waren net te veel foutjes om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. De einduitslag (71-81) was dan ook een stuk dragelijker dan de uitslag van de vorige wedstrijd. JRC heeft echter niet haar beste kant laten zien, want er het meer ingezeten. Kortom, zonde.