&

BV Batouwe H1 - JRC Boxtel H1

‘JRC weet bijna te stunten in en tegen koploper Bemmel’

BEMMEL – Zaterdag 14 november 2015 trok het eerste herenteam van JRC Boxtel ten strijde. Opponent deze avond was de nog tot op heden ongeslagen koploper, BV Batouwe heren 1. JRC was voornemens de koploper proberen aan het wankelen te krijgen en wellicht voor een sensatie te zorgen. Met de tragische gebeurtenissen in Parijs in het achterhoofd moest de knop om en moest er worden gebasketballd in het ijs-, ijskoude Sportcentrum De Schaapskooi. Tijdens de warm-up bleek dat grote sterspeler en ex-eredivisiespeler Nick Oudendag ontbrak bij Batouwe. Dit was een flink aderlating voor de Bemmelnaren, maar dit bood natuurlijk perspectief voor de mannen uit Boxtel. Daarentegen moet vermeld worden dat JRC ook verre van compleet was. Nog steeds ontbreken Jaap van Loon, Mitchell Hendriks en Ian Rooth wegens blessureleed. Derhalve konden de Boxtelnaren slechts beschikken over acht (!) spelers, waaronder coach Miquel Oliviera, wie in beginsel niet zou spelen.

Al vanaf de tip off bleek al direct dat de Boxtelnaren vastbesloten waren het onderste uit de kan te halen. Remy van de Snepscheut trok de Boxtelse kar in het eerste kwart. Van zijn hand alleen al kwamen het eerste kwart 12 punten. Het spel van tegenstander Batouwe was nog louter onzorgvuldig. Het leek alsof de Bemmelnaren niet konden omgaan met het wegvallen van pivot Oudendag. Daar werd dan ook dankbaar gebruik van gemaakt door JRC. Met nog 3.10 minuten te gaan in het derde kwart begonnen de puzzelstukjes voor Batouwe in elkaar te vallen en maakte zij een run van 6-0. Teneinde de run te stoppen nam coach Oliviera direct een time out met nog 1.52 te spelen in het eerste kwart bij een stand van 18-13. Daarna wisten de Boxtelnaren het kwart gedegen uit te spelen, waardoor de stand naar het eerste kwart 20-15 was in het voordeel van Batouwe.

“De achterstand beperken, zelf een beter percentage vrije worpen schieten en de bal sneller rondlaten gaan in de aanval”, zo luidde het Boxtelse devies voor het tweede kwart. In het tweede kwart bleek pas echt dat JRC niet onder hoefde te doen voor Batouwe. De Bemmelnaren wisten geen raad met de sterke verdediging van JRC. De bal ging ietwat sneller rond in aanvallend opzicht, wat resulteerde in een aantal mooie en goede Boxtelse aanvallen. Zoals ook bleek uit de ruststand (33-27), ontbrak het voor de beide partijen aan het scorend vermogen.

Rust in De Schaapskooi, waarin het evident was dat men daadwerkelijk bleef bewegen. Anders was het zeer aannemelijk dat men zou vastvriezen, gezien het feit dat de tempratuur in De Schaapskooi ver onder het vriespunt leek te reiken. Wellicht dat de tweede helft nog voor wat vuurwerk zou kunnen zorgen. Het derde kwart was het kwart waarin JRC haar slag zou moeten slaan. Nu was het moment dat de mannen uit Boxtel de achterstand daadwerkelijk moest inlopen. De Boxtelse equipe was echter niet echt bij machte om de achterstand te verminderen. Integendeel, de achterstand liep op tot vijf punten (eindstand derde kwart: 54-43). De Boxtelnaren lieten veel vrije worpen liggen en simpele scoringskansen werden niet verzilverd. Dit blijkt ook uit de slechte schotpercentages over de gehele wedstrijd, zijnde 44% tweepunters, 10% driepunters en 65% van de vrijeworplijn.

Het vierde kwart zou de laatste strohalm zijn, het gat was immers niet onoverkomelijk. Tot zover speelde JRC een degelijke wedstrijd en kan zij zeker terugkijken op een redelijk succesvolle wedstrijd. In vergelijking met andere Bemmelse opponenten hielden de Boxtelnaren de achterstand (erg) beperkt. Maar toch waren de Boxtelnaren niet in staat zichzelf te belonen voor het harde werken. De Boxtelnaren konden niets van de stand afschaven, noch kon Batouwe het verschil vergroten. Eindstand in De Schaapskooi was dan ook 70-59.

De mannen uit Boxtel speelden een gedegen wedstrijd. Zeker gezien het feit dat zij incompleet waren. Conclusie van de avond is dan ook dat zij zeker niet onder hoeven te doen en dat Batouwe in het verder verloop van de competitie weleens erg moeilijk zou kunnen krijgen. De returnwedstrijd belooft dan ook zeker nog wat.

Topscorers: Remy van de Snepscheut (19 punten, 4 assists), Coen van der Meijden (8 punten, 6 rebounds) en Felix Stegeman (8 punten)