&

Basketiers '71 H1- JRC Boxtel H1

Solide overwinning JRC Heren 1 tegen concurrent Basketiers '71'

ZEVENAAR – Afgelopen zaterdag 12 december stond voor de heren van JRC Heren 1 in het teken van
alweer de negende competitiewedstrijd in Tweede Divisie C. Ditmaal was het als nummer acht genoteerde Basketiers '71 Heren 1 uit Zevenaar de opponent. Op dat moment stonden de Boxtelnaren nog op zevende plaats. Het puntenverschil tussen beide titanen was dan ook minimaal. Het was dan ook een 'vier-punten-wedstrijd'. Voor beide teams was deze wedstrijd dus een must win. Ditmaal ontbrak nog steeds de langdurige geblesseerde Jaap van Loon. Daardoor kwam er een plek vrij in de selectie
voor de Erwin Reijnaarts, dit die overigens meer dan prima invulde. Het eerste kwart schoot JRC direct al uit de startblokken.

Na vijf minuten in het eerste kwart was al een gat geslagen van tien punten. Daarmee was de toon direct gezet door de mannen uit Boxtel. Dit rijmde ook met opdracht van coach Oliveira, die stuurde zijn manschappen het veld in met de boodschap dat direct duidelijk moest worden dat er voor Basketiers niets te halen viel. Aan de hand van de ervaren Boxtelse topscorers, Coen van der Meijden en Teun van Loon, en enkele scores van Floris de Jongh werd de voorsprong in het tweede kwart al snel verder uitgebouwd naar vijftien punten. Langzamerhand begint het erop te lijken dat Van Loon eindelijk weer in zijn oude vorm geraakt. Met dan ook al 14 punten voor Van Loon in de eerste helft lijkt het erop dat de dieselmotor van Van Loon eindelijk op volle toeren begint te draaien. Na een solide eerst helft, waarin JRC de wedstrijd volledig onder controle had, was het voor de heren uit Boxtel zaak om de wedstrijd direct na de rust in het slot te gooien. Zoals gepoogd wisten de Boxtelnaren dit ook te bewerkstelligen. Door middel van een aantal defensieve stops en steals van Freek Clercx en Erwin Reijnaarts werd de voorsprong binnen tweeënhalve minuut uitgebreid naar een verschil op het scorebord van 25 punten. Daarop werd direct een time-out genomen door de coach van Basketiers,

teneinde om de run van JRC te stoppen. De heren van Basketiers hadden namelijk geen antwoord op de verhoogde defensieve druk van Boxtelnaren. De wedstrijd leek dan ook op een oorwassing uit te lopen. De Boxtelnaren liepen op een gegeven moment zelfs uit tot een verschil van 30 punten, maar echt doordrukken konden de heren van JRC niet. Aan het einde van het derde kwart stond dan ook een verschil van 25 punten op de borden. Het vierde en laatste kwart leek dan ook louter een formaliteit. Geen blessures oplopen en de wedstrijd gecontroleerd maar degelijk uitspelen, zo luidde het devies. Bij vlagen liet JRC goed spel zien, maar naarmate het vierde kwart vorderde, werd het spel slordiger. Daarop besloot coach Oliveira een time-out te nemen. Van de Snepscheut uitte zijn frustratie over het door zijn team vertoonde slordige spel in het laatste kwart. Vande Snepscheut en Oliveira maande de mannen ertoe om geconcentreerd de wedstrijd uit te spelen en zo voor een goede flow te zorgen, teneinde een goed gevoel over te houden aan de wedstrijd. Al met al heeft JRC ditmaal laten zien een wedstrijd te kunnen controleren. Nimmer zijn de Boxtelnaren in de problemen gekomen.

Zelfs bij kleine runs van Basketiers wisten de mannen van JRC dit goed te pareren, waar dit in eerdere wedstrijden nog weleens fout ging. Deze wedstrijd werd duidelijk wat de impact kan zijn van veteranen Van der Meijden en Van Loon. Beiden waren dan ook van grote waarde voor de ploeg. Van Loon werd topscorer met 25 punten en Van der Meijden wist maar 18 punten te scoren. Een vlekje op het Boxtelse toen nog onbevlekte blazoen was toch wel het feit dat captain Van der Meijden niet de magische grens van 20 punten heeft weten te passeren. Kansen daartoe waren er voor Van der Meijden in overvloed. Zelfs in de slotseconden van de wedstrijd kreeg de captain een open doelpoging, maar dat mocht niet baten. Van der Meijden reageerde daar na de wedstrijd als volgt op: "Ondanks dat ik aangaf dat ik mij vandaag erg goed voelde, had ik nog ietwat last van mijn duim". Captain Van der Meijden verwijst dan ook naar een incident dat de dag daarvoor is gebeurd op zijn werk. Desalniettemin heeft Van der Meijden laten zien dat hij één van de pilaren is van de ploeg en dat hij zeker nog jaren mee moet en mee kan. JRC heeft bij vlagen uitstekend spel laten zien, maar was nog ietwat te wisselvallig en te slordig. Eindstand was dan ook 92-69. Volgende week staat directe concurrent EBBC Heren 1 uit Den Bosch de tegenstander. EBBC staat momenteel één plek onder JRC.

Komende week is dus weer een belangrijke wedstrijd voor JRC. De wedstrijd zal zondag 20 december 2015 te 17.00 uur aanvangen in het vertrouwde Sportcentrum De Braken.