&

Tantulus H1 - JRC Boxtel H1

JRC Boxtel revancheert zich in topper tegen Tantalus

JRC moest het afgelopen vrijdag 7 november uit in Eindhoven opnemen tegen het tot dan toe ongeslagen Tantalus. JRC leed vorige week tegen Den Dungk haar eerste nederlaag, en om alle drie de topploegen weer op gelijke hoogte te zetten moest het in Eindhoven winnen. Dat is geen makkelijke opgave. Tantalus is een zeer sterke ploeg met enkele spelers die vorig seizoen nog promotiedivisie, het tweede niveau van Nederland, speelde. Daarnaast hebben zij de beschikking over enkele sterke internationale jongens die studeren aan de TU. Al met al een zeer sterk en uitgebalanceerd team. wist coach Schellekens op voorhand. De afgelopen training van de ploeg uit Boxtel had grotendeels in het teken gestaan van het analyseren van de wedstrijd tegen Den Dungk.Die wedstrijd hebben we verloren omdat we te individueel bezig waren, zowel offensief als defensief. Het moest anders tegen Tantalus, anders zou het eenzelfde scenario worden. Ook alle spelers hebben hun zegje gedaan, en waardevolle input geleverd. Er zijn zeer duidelijk en concrete zaken naar boven gekomen. We waren gebrand om te laten zien dat we geleerd hebben vervolgde Schellekens. JRC kon helaas niet beschikken over Robert Smits, daar hij net vader was geworden. Vlak voor de wedstrijd werd echter ook duidelijk dat aan de kant van Tantalus twee spelers er niet bij waren vanwege uiteenlopende redenen.

De wedstrijd begon, en JRC liet offensief vanaf de start zien het gebrand was. JRC pakte daarom in de eerste minuten brutaal de voorsprong (2-7). Vooral Remy van de Snepscheut was de eerste vijf minuten, waarin hij 10 punten scoorde, van cruciaal belang. Verdedigend was het voor de ploeg uit Boxtel nog even zoeken. Tantalus speelde voornamelijk vanuit de 1-4 aanval, waarbij de wings kruisend en met behulp van screens werden vrijgespeeld. “Dat is in de lijn bijna niet te verdedigen, waardoor onze verdedigende mannen kort moesten volgen en direct goed moesten positioneren om niet door een snelle penetratie te worden geklopt wist Schellekens. Tantalus liet Boxtel aanvallend dan ook zien hoe divers zij kunnen zijn. Via goede acties van Tholen, Findhammer en Agusto pakte de Eindhovenaren de voorsprong weer af en liep het via 14-11 naar een 26-20 voorsprong met nog een kleine twee minuten te gaan in kwart 1. Een paar minuten daarvoor was Erdinc Bostanci in de ploeg van Boxtel gekomen. Hij speelde, als Eindhovenaar, tegen een aantal bekende en was gebrand op een goede prestatie. “Het was voor mij een wedstrijd voor de eer. Een heerlijke rivaliserende wedstrijd om te spelen aldus de kleine spelmaker. Met een aantal goede acties brachten Bostanci (9 punten in het eerste kwart) en Jay van de Snepscheut ( 4 punten) Boxtel terug langs en zelfs over Tantalus heen. JRC sloot kwart 1 dan ook af met een 26-29 voorsprong. Kwart 2 begint dan, en je weet dat elke kwart 29 punten scoren er bijna nooit in zit. Het was dus zaak dat we de verdediging nogmaals goed doornamen. De leerpunten van de afgelopen week werden er weer bij gehaald en, naast de eerste minuten van kwart 2, kregen we vanaf dat moment gelukkig ook iets meer grip op hun aanval was het oordeel van Schellekens. En dat was nodig, omdat de 29 punten per kwart niet meer gehaald zouden worden. Kwart 2 begon dan inderdaad ook eerst met een offensief van Tantalus. Beljouw, Findhammer en Fitje pakken alle drie twee scores voor Tantalus en daardoor lopen de Eindhovenaren via een momentum over JRC heen (42-35) dat enkel 3 inside scores (2x Coen van der Meijden en 1x Felix Stegeman) hiertegenover kon zetten. Dan valt echter de motor bij Tantalus de laatste 5 minuten voor rust bijna stil. Dit mede door een ijzersterke verdediging van Boxtel die geleid wordt door de ervaren Robbin Snoeren. Een driepunter van Teun van Loon is dan het startschot voor het overnemen van het initiatief. Via wederom scores van Erdinc Bostanci en Jay van de Snepscheut achterhaalt het Tantalus en nemen ze een voorsprong bij rust (47-49).

Het is rust en Boxtel straalt vertrouwen uit. Het is dan duidelijk dat er geen ruimte is voor verslapping, maar dat geldt voor beide ploegen. De eerste helft was van een dusdanig niveau dat een verslapping direct afgestraft zal worden. De tweede helft begint en de spanning wordt met de minuut hoger. Beide ploegen zijn gretig en scherp uit de rust gekomen. Beide ploegen azen op het eerste momentum en proberen dit te verkrijgen door met meer druk vooruit te verdedigen. Aan Eindhovense kant wisselt men daarom continue tussen Findhammer, Beljouw en Agusto (continue twee in het veld) als spelverdeler om zo de druk te omzeilen. Dit lukt goed waardoor Tantalus gecontroleerd kan blijven opbouwen en haar scores pakt. Aan Boxtelse kant is het dan met name Bostanci die opbouwend een ijzersterke wedstrijd speelt. Via, de tot dan pas eerste (!), scores van topschutter Jaap van Loon en zijn broer Teun van Loon blijven beide ploegen in evenwicht 57-57. In minuut 6 pakt Boxtel dan ineens een sterke run. Twee scores van wederom Jay van de Snepscheut, en driepunters van Robbin Snoeren, Erdinc Bostanci en Jaap van Loon zorgen voor een gat van 9 punten in het voordeel van Boxtel (60-69). Tantalus houdt zich sterk en komt via scores van Hekkens en Findhammer weer iets terug en sluit kwart 3 af met een 67-72 tussenstand in het voordeel voor de mannen uit Boxtel. Alsof de wedstrijd nog niet spannend en leuk genoeg is volgt er een ijzingwekkend vervolg van de wedstrijd in kwart 4. Tantalus probeert meer en meer vooruit te verdedigen, wat een paar balverliezen van JRC oplevert. Via onder andere twee driepunters van Van de Moosdijk sluit Tantalus weer aan bij Boxtel, dat in de race wordt gehouden door scores van de weer opgeleefde Jaap van Loon (77-77). Een driepunter van Findhammer (Tantalus) wordt gepareerd door een driepunter van Jaap van Loon en dan staat het 80-80 na ongeveer  35 minuten spelen (de wedstrijd duurt dan al ongeveer 2 uur). Beide ploegen wisselen wat door en zijn klaar voor de laatste minuten van deze meer dan boeiende wedstrijd.

Een nieuwe score van Van Moosdijk (Tantalus) wordt gepareerd door een driepunter van Robbin Snoeren (82-83). Twee scores van Findhammer (Tantalus) krijgen direct een score terug via Jaap van loon en Elissen (86-87). Boxtel komt dan 1 aanval niet tot scoren. Tantalus zet de aanval op. Twee schoten vinden niet de basket, maar Tantalus pakt wel twee aanvallende rebounds. De laatste door Rik Arts die direct omhoog gaat en een score pakt. Op deze score maakt JRC een fout, en Arts kan Tantalus vanaf de vrije worp lijn naar 89-87 voorsprong schieten. Een snelle tegenstoot (van Bostanci) met een penetratie en korte ‘handoff pass aan Elissen zet Boxtel weer naast Tantalus (89-89) met nog twee minuten te gaan. In de laatste anderhalve minuut pakt JRC iets meer het initiatief en via een score van Coen van der Meijden en vier punten Jaap van Loon neemt Boxtel een voorsprong van 92-95 met nog enkele secondes te gaan. Tantalus zet de laatste aanval op. Het neemt een schot dat doel mist, maar via de clutch en een JRC hand gaat de bal over de baseline met nog 1 seconde op de klok. Tantalus neemt in en gooit de bal over de middenlijn weg.. Maar omdat de zoemer al afging voordat iemand de bal heeft aangeraakt beslissen de scheidsrechters dat Tantalus opnieuw mag innemen. Dit kan de redding zijn voor de Eindhovenaren. De bal wordt na een aantal screens en loopacties naar de zijlijn gegooid waar Hekkens achter de driepuntslijn gepositioneerd staat. Hij gooit de bal in een hoge boog richting de ring, de zoemer gaat, en de bal valt binnen. Gelijk (95-95) na 40 minuten enerverend basketbal. De mannen uit Boxtel komen even bij elkaar en moeten die laatste secondes even laten bezinken. We spreken dan kort uit, dat wij de bovenliggende partij zijn, en dat we deze verdiende punten gewoon moeten pakken, dan maar via de verlenging. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar de focus moet afgeleid worden van die laatste bal en beslissing van de scheidsrechter aldus Joris Schellekens. Een score van Veldhuisen
zet Tantalus dan meteen op voorsprong in de verlenging. De tegenstoot van Bostanci wordt ontmanteld via een fout. Bostanci mist beide vrije worpen, maar in plaats van een transitie naar de aanvalshelft werkt Tantalus de rebound in eigen basket (97-97). Tantalus is kort van slag en gooit in de aanval de bal weg en maakt een fout op Jay van de Snepscheut die twee vrije worpen verzilvert voor Boxtel. Tantalus laat zich niet van de wijs brengen en slaat keihard terug met met twee scores van Fitje (101-99). De laatste minuut breekt aan en de spanning is te snijden. Jaap van Loon wil penetreren, maar loopt zich vast op twee verdedigers van Tantalus. De scheidsrechter fluit een fout, en Van Loon mag twee vrije worpen nemen. De eerste zit, maar de tweede mist doel (101-100) waardoor Tantalus de voorsprong houdt. Er zijn dan nog minder dan 20 seconde te spelen en Boxtel maakt een vlugge fout op Van de Moosdijk. Ook hij maakt de eerste, maar mist met de tweede het doel (102-100). Boxtel pakt de rebound en kan gaan werken aan een aanval om de stand gelijk te trekken.We mikken dan op een tweede verlenging en kiezen voor een inside optie dicht bij de ring. De bal beland op de post bij Teun van Loon, deze draait open gaat omhoog. De bal vindt het doel, maar er wordt onderweg ook een fout gemaakt op hem. Score zit en de bonus vrije worp wordt toegekend. De adrenaline giert zichtbaar door het lichaam van Teun van Loon. Hij neemt de vrije worp en gooit de bal binnen met nog twee seconde op de klok (102-103). Tantalus probeert dan nog een lange bal te gooien, maar deze wordt onderschept door JRC. De wedstrijd is voorbij en JRC heeft de winst binnen.

Matchwinner van Teun van Loon was zeer blij met de winst en zijn bijdrage aan het uiteindelijke teamresultaat: Het ging allemaal heel erg snel. Ik voelde me de hele wedstrijd al goed. En eigenlijk baalde ik dat ik tot vlak voor het einde al best lang op de bank zat. Ik wist dat ik me sterk moest houden, omdat de kans erin zat dat ik alsnog terug zou komen laat in de game.
Ik kreeg de bal aangespeeld van Jay en wist dat er maar 1 optie was, dat was de bal naar de ring brengen. Toen ik ook die vrije worp kreeg had ik direct het vertrouwen dat ik hem raak ging gooien†aldus match winner Teun van Loon. Topscoorders aan de kant van JRC: Jaap van Loon 24 pnts, Erdinc Bostanci 17 pnts, Jay van de Snepscheut 13 pnts, Teun van Loon 12 pnts, Remy van de Snepscheut 10 pnts. Tantalus vs. JRC 102-103 (47-49)