&

Octopus H1 - JRC Boxtel H1

Vierde kwart redt JRC in Derby tegen Octopus

JRC heren 1 speelde afgelopen zaterdag (25 oktober) de uitwedstrijd in Vught tegen het jonge en onvoorspelbare Octopus. Op voorhand is een wedstrijd tussen Vught en Boxtel er eentje die de moeite waard zal zijn. Deze bleek niet anders in de praktijk JRC staat voor deze wedstrijd nog ongeslagen (4 op 4) gedeeld eerste, waar Vught slecht 1 van de eerste 3 wedstrijden wist te winnen. Dat lijkt misschien voor de leek een duidelijke win, maar zij verliezen twee keer van twee van de beste ploegen uit onze competitie, waarvan ze er 1 zelfs hadden kunnen winnen. Daarnaast winnen ze ruim van een laagvlieger. Vught is super opportunistisch en onvoorspelbaar, dat is hun sterkte, maar direct ook hun zwakte. We moesten voorbereid zijn volgens JRC coach Joris Schellekens.

Dat bleek moeilijker dan gedacht. Vught opent agressief en vol passie aan de hand van een luidkeelse Roel Bekkers, die in het verleden nog actief is geweest bij de ploeg uit Boxtel. JRC probeerde iets vooruit te pressen en hoog te hatchen, maar deze tactiek werkte niet. Sterker nog, ik denk dat we ze daardoor zelfs in het zadel geholpen hebben volgens Schellekens. We wilde Vught vlug pijn doen, maar de opbouw van hun was te sterk op dat moment. Een matige keus van mij dus.†Octopus liep vervolgens dan ook vlug en gemakkelijk weg. Keer op keer wisten de Vughtenaren de open mannen te vinden. Het schoot dan ook met scherp (5 driepunters in de eerste 4 minuten!) en het liep de open lay-ups binnen in de ruimtes die JRC vrij liet. Na vijf minuten stond het dan ook ineens 21-8(!). De eerste time-out wordt gepakt en Boxtel moet orde op zaken gaan stellen anders is de wedstrijd gespeeld voordat het Uberhaupt ooit een wedstrijd is geweest. Het is dan duidelijk dat de bal verdediging redelijk ok is, maar
de lopende mensen van Vught worden slecht verdedigd en we geven veel te veel tweede ballen weg in de rebound. De driepunters zullen ze met vlagen best raak blijven gooien, maar de makkelijke scores moeten we stoppen was de duidelijke opdracht voor JRC. De tweede vijf minuten van het eerste kwart blijven echter ook voor Vught (13-10) door weer onder andere drie driepunters. Het eerste kwart eindigt dan met 34-18 voor Octopus. Om in de wedstrijd te blijven zonder direct te veel risico te nemen besloot JRC het korter op de basket op te gaan zoeken. Zo ging het met Coen van der Meijden en Teun van Loon korter op de ring spelen. Dit wiep aanvallend zijn vruchten af en JRC scoorden in het tweede kwart iets makkelijker. Vught bleef zich taai weren, en kon steeds via een kort een momentum en oplevingen de ruime voorsprong verdedigen. Boxtel kon de wedstrijd niet kantelen, mede door het weg blijven geven van de tweede ballen en door te veel onoplettendheid op de weakside verdediging. Boxtel wint het tweede kwart
wel met 22-17, maar staat nog altijd ruim tien punten achter bij rust (51-40).

Het is tijdens de rust duidelijk. Wil JRC de punten meenemen naar Boxtel, dan moet men de strijd om de tweede ballen gaan winnen, tevens moet men 100% scherp worden in alle facetten van de verdediging. Alleen dan kan de genialiteit ons nog nekken. Vught is zoals gezegd opportunistisch, maar heeft geen tactische back up als ze de schwung kwijt raken. Maar aan onze kant moet de rest dus wel kloppen..dus de Boxtelse coach. Het derde kwart verloopt moeizaam aan beide kanten. Boxtel heeft de zaken verdedigend iets beter onder controle, maar gunt Vught te veel tweede kansen. JRC loopt toch iets in en staat na 26 minuten dan slechts 4 punten achter (51-55). Vervolgens krijgt Vught weer een opleving (10-4) en stapt JRC met toch weer een 10 punten achterstand van het veld af na kwart drie. Kwart vier mag er dan niets meer worden weggegeven en JRC moet de wedstrijd proberen te kantelen. Er is nog geloof, alleen mag er absoluut niets meer worden weggegeven†en coach Schellekens kiest ervoor om de net
vader geworden Robbin Snoeren alsnog te brengen in de wedstrijd. Dat is het laatste alternatief en zo staat er dan een sterk verdedigend blok met Snoeren, Stegeman, Elissen, Smits en topscoorder Jaap van Loon. Deze mix werpt direct vruchten af. Onder leiding van Robbin Snoeren worden er geen rebounds meer weggegeven, tweede ballen worden gewonnen en vanuit de set defense worden meerdere steals gepakt. Vught wordt dan 7 minuten van het scoren afgehouden, waar aan de andere kant vooral Jaap van Loon (15 punten in kwart 4) in stelling wordt gebracht door zijn teamgenoten. Binnen drie minuten staat JRC gelijk (65-65) en nog drie minuten later staat Boxtel ineens ruim voor (65-76). Het dappere Vught is gebroken en de wedstrijd is gespeeld. Uiteindelijk stappen beide teams met een stand van 73-82 in het voordeel van JRC van het veld. Een bizarre wedstrijd, maar ik ben ontzettend blij dat we de punten hebben kunnen pakken. Een groot compliment aan Octopus is ook op zijn plaats. Veel mensen gaven deze jonge
ploeg uit Vught geen kans dit seizoen, maar zij bewijzen nu al een aantal weken het tegendeel. Octopus is onstuimig, maar een absolute meerwaarde voor de competitie. Uiteraard ook een groot compliment aan mijn ploeg, ze zijn blijven strijden, zelfs bij grote achterstand. Ik ben super blij dat we zonder puntverlies nu twee key-wedstrijden aan kunnen gaan. Volgende week zondag (2 november) spelen we in Boxtel om 13.00h in de Braken tegen Den Dungk en we kunnen alle support goed gebruiken. Daarna vrijdag 5 november in Eindhoven tegen medekoploper Tantalus sloot Schellekens af. Topscoorders aan Boxtelse kant: Jaap van Loon 21 punten, Teun van Loon 15 punten, Coen van der Meijden 11 punten en Kai Elissen 10 punten.