&

EBBC Heren 1 - JRC Boxtel Heren 1

JRC pijnlijk onderuit in Den Bosch

JRC heren 1 speelde afgelopen zaterdag (29 november) tegen EBBC uit Den Bosch. Het verschil op de ranglijst is groot. Waar Boxtel gedeeltelijk eerste stond pakte EBBC vorige week pas de tweede overwinning van het seizoen. Na de openingswedstrijd dit seizoen heeft de tegenstander geen wedstrijd meer gewonnen. Dit verraste mij gezien het team dat ze hebben aldus JRC coach Joris Schellekens. De ploeg uit Den Bosch loopt niet over van de (individuele) kwaliteit, maar het heeft redelijk wat lengte en strijd in zich zitten en dat kan in de basis lastig zijn voor JRC. Juist tegen deze ploeg heb je het nodig om ze niet in de wedstrijd te laten komen. Scherp beginnen en zorgen dat zij vanaf de start weinig potentieel zien. Dit is echter al vaker het advies geweest, maar met name dit seizoen ook al vaker het manco van de ploeg uit Boxtel.

Boxtel begint verdedigend vrij aardig en houdt de ploeg uit Den Bosch weg van de basket. Afrondend en schietend is het echter zwak. EBBC zet er eigenlijk niets tegenover, waardoor Boxtel toch een voorsprong kan pakken halverwege kwart 1 (4-8). In het vervolg van kwart 1 scoort JRC nog twee veldscores. EBBC rondt hier en daar de ballen wel af en moet JRC met fouten weghouden van de basket. JRC schiet echter 4 op 9 vrije worpen in deze fase en pakt zodoende een magere voorsprong van 2 punten (14-16) aan het einde van het eerste kwart. Het spelbeeld is dan van zeer bedenkelijk niveau. Iets wat we al te vaak in fases hebben gezien dit seizoen. Goede rushes van elke keer andere spelers doen de wedstrijden vaak wel onze kant op beslissen. Een of twee van dergelijke uitspattingen zouden ook zaterdag meer dan voldoende zijn geweest volgens Schellekens. In kwart twee kwamen deze rushes echter niet. JRC houdt de verdediging redelijk onder controle, alhoewel er toch hier en daar te makkelijk ruimte wordt weggeven.
Het probleem zit hem in het allersterkste wapen: de aanval. JRC gooit van afstand eigenlijk niets raak en zoekt de basket veel te slap op. Het gevolg is slechts vier veldscores in kwart 2. EBBC scoort wederom 14 punten, waar JRC 12 punten laat noteren. Zodoende gaan beide ploegen rusten met een 28-28 tussenstand.

In de rust wordt de eerste helft geanalyseerd en besproken. Het is duidelijk dat het probleem van de dag niet de tegenstander is. Het probleem zit in de ploeg. We rennen onvoldoende, we werken onvoldoende, we zijn te slap en we denken er te eenvoudig over. En dat doen we te vaak. We doen daar onszelf echt te tekort mee aldus Schellekens die duidelijk niet blij was. De hoop op een goede afloop zal er echter wel geweest zijn bij de ploeg uit Boxtel, want met het lage niveau van de eerste helft staat er nog altijd een gelijke stand op het bord. Begin tweede helft gebeurt dan bij EBBC, waar eigenlijk Boxtel op had gegokt. Er staat iemand op die verantwoordelijk is voor een run. Andrew van Loon van EBBC gooit in twee minuten 9 punten binnen en zorgt voor veel geloof bij de ploeg uit Den Bosch. Vijf minuten na rust staat er ineens een 39-32 score op het bord. “Een klap in het gezicht van de ploeg. Normaal zou dit geen probleem hoeven te zijn, maar gezien de staat waarin de ploeg verkeerd is dit een deuk in
het vertrouwen volgens Schellekens. Den Bosch is echter niet bij machte om dit momentum door te trekken en verzamelt ook in het derde kwart 14 punten. Bij Boxtel, waar meer air ballen genoteerd zijn afgelopen zaterdag dan in het gehele verdere seizoen, wordt op dat moment de ondergrens wel bereikt. Tien schamele punten worden er verzameld, waardoor Den Bosch een voorsprong van 42-38 pakt. Het vierde kwart loopt JRC dan achter de feiten aan. Boxtel probeert te knokken, maar er zit te weinig overtuiging in. Drie vechtscores van Coen Van Der Meijden, waren typerend voor het spel van Boxtel. Scores in de clutch die na gemiste schoten, gemiste ballen uit de rebound, dan alsnog na 3 a 4 kansen in de basket worden getipt. Je hoopt dat we als team dan toch nog wat kunnen aldus de Captain. Ondanks dat het spel niet beter wordt, komt JRC toch nog langs zij, en pakt het zowaar een kleine twee minuten voor tijd ook nog eens de leiding met 1 punt (47-48). JRC mist vervolgens een open kans en EBBC schiet zichzelf
weer naast Boxtel via een vrije worp. JRC wordt vervolgens twee keer foutief afgestopt, maar benut slechts 1 van de 4 vrije worpen (13/28 over de hele wedstrijd), waardoor het maar 1 punt voorsprong heeft (48-49). Omdat JRC de aanval van Den Bosch stopt komt het ook nog eens in balbezit met deze voorsprong. Een balverlies in de opbouw heeft een open lay-up voor EBBC als gevolg. Opnieuw een balverlies en een fout zorgen ervoor dat Den Bosch weer een punt kan uitlopen (51-49). Boxtel mist in de laatste minuut nog twee open ballen en moet fouten gaan maken om weer in balbezit te komen. Den Bosch benut deze en Boxtel krijgt de bal er gewoonweg niet meer in. Eindstand 53-49. Game over. Een pijnlijk en zeer onnodig, maar terecht verlies aldus Joris Schellekens. Ook Coen van der Meijden was duidelijk in zijn verhaal: We zijn alle individueel en als team door de ondergrens gezakt. Volgens mij dacht iedereen dat dit een vrij zekere winst zou worden. We hebben de rekening hiervan nu mogen betalen. EBBC vs. JRC 53-49 (28-28)

Topscoorder bij JRC: Coen van der Meijden 10 pnts.