Stuur uw sport & nieuws berichten in naar    www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws         www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws         www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws        Stuur uw sport & nieuws berichten in naar        www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws        
 
 


Boxteldigitaal
sport
&
nieuws

 

 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 

 

Scouting Boxtel gaat op zomerkamp!
 

 

Klaar voor avonturenzomer2020: Scouting Boxtel gaat op zomerkamp!

Ook deze zomer kunnen veel leden van Scouting Boxtel avonturen beleven en hun grenzen verleggen tijdens één van de zomerkampen die georganiseerd worden. Scouting Nederland heeft samen met diverse zomerkamporganisaties een gezamenlijk protocol opgesteld, dat positief is ontvangen bij de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en het OMT en dat nu bij het ministerie van VWS ligt. Met verantwoorde maatregelen kunnen de zomerkampen met en zonder overnachtingen veilig georganiseerd worden. Zo wordt ook dit jaar voor al die kinderen en jongeren en hun (vrijwillige) begeleiders het zomerkamp het hoogtepunt van hun jaar.

Protocol zomerkampen
Scouting Nederland is met verschillende zomerkamporganisaties samen opgetrokken om tot een protocol te komen waarmee het veilig is om op kamp te gaan én om het protocol voor te leggen aan de overheid en de experts. Het belang van kinderen en jongeren staat in het protocol voor de zomerkampen in 2020 voorop. De afgelopen maanden waren door de coronacrisis voor elk kind en iedere jongere intens. De komende zomer is het daarom belangrijker dan ooit om – even los van het gezin - met leeftijdsgenoten actief te zijn en avonturen te beleven. Natuurlijk betekent op kamp gaan volgens een protocol dat er beperkingen zijn. Deze zomer wordt anders dan iedereen gewend is.

Kampbubbels
Er zijn twee versies van het protocol: de eerste is voor kinderen tot en met 12 jaar, die onderling geen afstand van elkaar hoeven te houden. De tweede is voor kinderen van 13 tot 18 jaar, die binnen onderling wel 1,5 meter afstand moeten houden. De zomerkampen worden georganiseerd in kampbubbels. Binnen een kampbubbel kan iedereen – kinderen, jongeren en begeleiding - samen spelen, sporten, eten en slapen, waarbij het contact met de buitenwereld minimaal is. Ruimtes waarin geslapen worden moeten veel geventileerd worden en er zijn speciale regels voor gebruik van het sanitair. Met deze regels ziet Scouting Boxtel kansen om toch een geweldige zomer voor haar jeugdleden neer te zetten: de kampen gaan door!
Ingrid, moeder van één van de scouts die nu op kamp mogen: “Wat een geweldig nieuws! Wij zijn de begeleiders nu al erg dankbaar voor de moeite die zij de afgelopen dagen hebben genomen voor het vinden van nieuwe locatie voor het kamp. Zo kan het zomerkamp ook dit jaar doorgaan. Wat zullen de scouts blij zijn!”

Aangepaste zomerkampen
Door de extra maatregelen zullen de zomerkampen er dit jaar anders uit gaan zien dan andere jaren. Uitstapjes worden dit jaar ingewisseld voor activiteiten op het terrein. Zo is zwemmen in het plaatselijke zwembad er dit jaar niet bij, maar wordt er optimaal gebruik gemaakt van een aanliggende rivier. Het bezoekje aan de stad wordt dit jaar ingeruild voor een uitgebreide kookworkshop en een stoer bosspel. Nu de scouts hun zakgeld niet kunnen besteden in de stad, wordt er tijdens sommige zomerkampen een soort zelfvoorzienende economie ingevoerd, waar de kinderen toch hun zakje snoep kunnen verdienen door het winnen van spellen of het uitvoeren van corvee-taken. Extra rustmomenten tijdens het kamp zijn belangrijk, en dus zullen er heuse ‘chill-zones’ met hangmatten gebouwd worden door de scouts. Kinderen boven de 13 jaar moeten bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden tijdens het eten en slapen. Dit betekent voor veel groepen dat er individueel in kleine tentjes of in zelfgemaakte ‘frietbuiltjes’ wordt geslapen, en dat iedereen een eigen stoeltje mee moet nemen om op afstand van elkaar te kunnen eten.
Het bestuur van Scouting Boxtel regelt voor alle groepen de nodige voorzorgsmaatregelen en materialen om veilig op kamp te kunnen. Zo worden de EHBO kisten aangevuld met onder meer handschoenen, ontsmettingsmiddelen en mondkapjes. Janneke Greunsven, secretaris van de Boxtelse Scoutingvereniging: “We respecteren de keuze van al onze speltakken, maar zijn natuurlijk erg blij om te zien dat het overgrote deel van onze groepen wel op kamp gaan en daarbij de kinderen de mogelijkheid bieden om, ondanks de roerige tijd, een fijne week te gaan beleven.”

Dagactiviteiten
Sommige groepen hebben door de strenge maatregelen besloten tot een zomerkamp zonder overnachtingen. Zij blijven dit jaar dicht bij huis en zullen het zomerkamp invullen door middel van enkele dagactiviteiten. Hierbij wordt onder andere gedacht aan het kanoën van een rondje Boxtel, en het spelen van diverse spelletjes. Daarnaast worden deze dagen ook creatief ingevuld met een themaverhaal. Bij één van de groepen worden de kinderen uitgenodigd door de circusdirecteur om de voorstelling te redden. De circusartiesten zijn namelijk ziek, waardoor er vervangers nodig zijn. Gedurende één dag leren de scouts alles over het circus en bereiden ze een spetterende show voor, welke een dag later plaats zal vinden. Op deze manier zullen ook deze groepen een leuk zomerkamp kunnen beleven.

Belangrijk voor persoonlijke ontwikkeling
Samen met leeftijdsgenoten een paar nachten of een week weg van huis, uitgedaagd worden om grenzen te verleggen en talenten te ontdekken. Tijdens kampen zijn kinderen niet alleen fysiek actief, maar ontwikkelen ze ook vaardigheden zoals verantwoordelijkheid nemen, uitdagingen overwinnen en samenwerken met kinderen van verschillende achtergronden. Het is vaak een boost voor hun zelfstandigheid, zelfredzaamheid en ontwikkeling. Voor kinderen uit kwetsbare groepen, zoals kinderen uit een onveilige sociale- of ongunstige economische thuissituatie of kinderen met een beperking, is dit extra van belang. Kampen bieden essentiële ervaringen aan pubers die in deze leeftijdsfase ruimte moeten krijgen om te experimenteren en nieuwe competenties te ontwikkelen binnen een veilige pedagogische omgeving. Samenleven tijdens een kamp is van belang voor de sociaal emotionele vorming en draagt bij aan de positieve gezondheid.

Het protocol is samengesteld door organisaties aangesloten bij het Steunpunt KinderVakanties, YMCA Nederland, Scouting Nederland, JongNL Limburg, Jeugdwerk Limburg, CCI-NL, Jantje Beton, NUSO, NJR, HISWA-RECRON, Nederlands Jeugdinstituut (NJI) en BVjong. Het protocol wordt onderschreven door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, het OMT, RIVM en ligt nu bij het Ministerie van VWS, directie Jeugd.

Het volledige protocol voor de zomerkampen is te lezen op www.wegaanopzomerkamp.nl

Auteur Maartje van Bussel
Meer Scouting Boxtel nieuws >>>>


20-06-2020
 
 
Klaar voor avonturenzomer2020: Scouting Boxtel gaat op zomerkamp!
 
 
 
 

Blijf op de hoogte van sport & nieuws en volg www.boxteldigitaal .nl op instagram, twitter of like ons via facebook 

 
 

 

 

 
  
 

 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
copyright © www.boxteldigitaal .nl (hoby)