&

JRC Boxtel H1 - EBBC H1

Strakkere verdediging en snelheid kantelen de wedstrijd in voordeel JRC

Na vorige week een verre uitwedstrijd te hebben gespeeld in Zevenaar, ontving JRC Heren 1 zondag 20 december in sportcomplex De Braken het eerste herenteam van EBBC uit ’s-Hertogenbosch. Voor JRC-speler Mitchell Hendriks een weerzien met oude bekenden, aangezien hij vorig jaar nog voor EBBC speelde. Vooraf beloofde het een spannende wedstrijd te worden, aangezien EBBC slechts één verliespartij meer had dan JRC dit seizoen.

Bij JRC ontbraken nog altijd Jaap van Loon en Ian Rooth met langdurige blessures en ook Felix Stegeman moest toekijken vanwege fysieke ongemakken. Jasper Verhoeven liep vrijdag in de wedstrijd van Heren 2 een enkelblessure op, waardoor ook hij voorlopig uitgeschakeld is.
De wedstrijd begon afwachtend vanuit beide ploegen, waardoor er niet één team dominant op het veld was. JRC scoorde de punten via Teun van Loon en Remy van de Snepscheut, maar ook EBBC bleef scoren waardoor de wedstrijd tot 13-13 gelijk op ging. Vervolgens maakte JRC vaker verkeerde keuzes in zowel de aanval als de verdediging. Aanvoerder Coen van der Meijden probeert zijn ploeg nog overeind te houden met verdedigende rebounds, maar ook hij kon niet vermijden dat EBBC uitloopt naar 19-28. Coach Miquel Olivieira wees zijn team erop dat de verdediging veel beter zou moeten in het tweede kwart, want 28 punten tegen in één kwart was simpelweg te veel. De boodschap was aangekomen bij de spelers en er werd meer druk naar voren gezet. Dit resulteerde in balverliezen en slordig spel van de Bosschenaren. Aanvallend liep het redelijk bij JRC en wisten verschillende spelers te scoren dankzij beter teamspel. Dit kwart wist JRC de Bosschenaren op slechts acht punten te houden. In de slotseconde van de eerste helft schoot van de Snepscheut nog een ‘buzzerbeater’ driepunter waardoor de achterstand bij rust terug was gebracht tot 35-36.

In de rust benadrukte JRC-coach Oliviera dat JRC er zelf voor zorgde dat de Bosschenaren de hoop hielden op een overwinning, omdat JRC zelf het verschil niet maakte. Het derde kwart zou dus doorgezet moeten worden zoals het tweede kwart gespeeld was. Met deze wijsheid gingen de spelers het veld op. Van de Snepscheut, gekleed in zijn favoriete tenue met nummer 7, nam het voortouw door tien punten te scoren in het derde kwart. In de verdediging bleef JRC veel druk zetten waardoor Freek Clercx en Floris de Jongh de steals konden pakken. Als EBBC toch tot een schotpoging kwam, stond Kai Elissen klaar om de verdedigende rebound te pakken. Met name Clercx bracht aanvallend veel tempo in het Boxtelse spel en EBBC had geen antwoord op de snelheid van Erwin Reinaerts. Na het derde kwart had JRC eindelijk de gewenste voorsprong en was al een stukje weggelopen bij EBBC: 58-48
Toch wist JRC dat het niet mocht verslappen, de voorsprong was uiteindelijk behaald door hard werken. Veel druk in de verdediging en snelheid in de aanval bleef het devies. De verdedigende druk werd nu gezet door Reinaerts, de Jongh en Frank Schellekens. Reinaerts, die vrijdagavond al ‘zijn’ heren 2 met groots spel naar een overwinning leidde, trok zijn vorm door bij heren 1 en liet zien dat zijn snelle en sterke drives lastig af te stoppen waren door de Bosschenaren. Van de Snepscheut scoorde zondag niet alleen gemakkelijk zelf, ook liet hij zijn medespelers beter spelen, bijvoorbeeld met een assist op Schellekens na een fast break. Het slotakkoord was voor JRC met een driepunter van de Bosschenaar in Boxtelse dienst, Hendriks bepaalde de eindstand op 81-61.

Vanwege de feestdagen heeft JRC nu twee vrije weekenden, waarna het op zondag 10 januari om 17.00 Tracks Parkstad zal ontvangen in sportcomplex De Braken. JRC gaat deze korte winterstop in met een vijfde plaats op de ranglijst.