&

JRC Boxtel H1 - Arnhem Eagles H2

JRC Boxtel heren 1 stelt zege veilig in tweede helft

Zondagmiddag om 17.00 uur moest JRC Heren 1 aantreden tegen het tweede team van Arnhemia Eagels, een nog onbekende tegenstander. De bezoekers hadden nog weinig wedstrijden gewonnen en de uitslagen voorspelden een eenvoudige overwinning voor JRC.
Bij JRC was Mitchell Hendriks na een blessure weer terug in de selectie. Helaas moest, naast Ian Rooth en Jaap van Loon, ook Kai Elissen plaatsnemen op de bank vanwege een blessure. De selectie werd daarom aangevuld met Jasper Verhoeven, Erwin Reijnaerts en Frank Schellekens. Deze wedstrijd mocht mini-van-de-week Mike Hummels meelopen met de warming up en de wedstrijd vanaf de spelersbank bekijken.

Vanaf het begin van de wedstrijd dicteerde JRC het spel. Met name Floris de Jongh en Teun van Loon wisten de weg naar de basket goed te vinden. Helaas waren de Boxtelaren ongelukkig in de afwerking. Van Loon compenseerde dit door in het eerste kwart al vijf rebounds te pakken. Waar JRC veel kansen nodig had om te scoren, sprokkelde Arnhemia Eagles juist punten uit hun beperkte uitgespeelde kansen. Met drie driepunters op rij konden de bezoekers bij blijven. Het eerste kwart werd afgesloten met 16-15.

Het tweede kwart kwamen er twee spelers van het eerste team van de bezoekers binnen de lijnen, deze jongens speelden normaal een niveau hoger. Nog steeds niks om voor te vrezen, maar JRC moest zich wel meer focussen om uit te lopen bij de tegenstander. Dit lukte niet, waardoor het met de rust gelijk stond: 35-35.

Na een peptalk van coach Miquel Olivieira, opende JRC de tweede helft wel scherp en werd een kleine voorsprong opgebouwd. Hendriks bekroonde zijn rentree met een driepunter en enkele lay-ups. Van Loon en Coen van der Meijden heersten onder de borden en pakten vele rebounds. Ook Remy van de Snepscheut raakte een driepunter, waardoor het derde kwart eindigde met een stand van 49-41.
Als JRC de focus kon behouden, zou de winst niet meer in gevaar mogen komen. Arnhemia Eagles maakte echter goed gebruik van hun twee belangrijkste wapens, de lange ervaren center en het driepuntschot. Bij een voorsprong van zes punten kreeg JRC een technische fout wegens commentaar op de scheidsrechter. Met een vrije worp en opnieuw balbezit konden de bezoekers wat dichterbij te komen. Bij JRC namen van Loon en Freek Clercx het voortouw. Van Loon scoorde meermaals van dichtbij. Freak Clercx zette de lijnen uit en gaf drie assists waaruit zijn teamgenoten konden scoren. De Arnhemmers probeerden nog terug te komen door de klok te stoppen middels persoonlijke fouten, in de hoop dat de thuisploeg vrije worpen zou missen. Maar JRC gooide de wedstrijd geconcentreerd in het slot. Na een matige eerste helft, controleerde JRC de wedstrijd in de tweede helft en wint met 79-68.
Coach Olivieira was kritisch over de focus in de eerste helft. Wel was hij enthousiast over de come-back van Mitchell Hendriks, die deze wedstrijd met 23 punten topscorer werd. Teun van Loon behaalde een ‘double-double’ door zowel met punten als rebounds in de dubbele cijfers te komen.