BC Bumpers HS 1 – JRC Boxtel HS1

JRC Boxtel H1weet geen raad met zoneverdediging van Bumpers

SITTARD – Na de blammage van vorige week zondag in en tegen Wijchen is JRC Boxtel
Heren 1 afgelopen zaterdag 10 oktober vol goede moed afgereisd naar het zuidelijke Sittard. 'Nieuwe
ronde, nieuwe kansen', zo luidde het credo. Het moest en zou anders gaan deze wedstrijd.
Ditmaal was Floris de Jongh inmiddels weer hersteld van een lichte blessure, maar nog steeds ontbraken Jaap van Loon en Mitchell Hendriks aan Boxtelse zijde. Evenals de voorgaande wedstrijd werd met een ietwat uitgedunde spelersselectie van start gegaan. Om eventuele personele problemen als gevolg van foutenlast te voorkomen, is wederom besloten om coach Miquel Oliveira een spelerstenue aan te laten trekken. Over tegenstander Bumpers was bekend dat zij een redelijk gedeelte van de spelersselectie van het vorige seizoen heeft weten te behouden. Dit seizoen zijn zeker drie
spelers nieuw aan de selectie van Bumpers toevoegd, waaronder de van provinciegenoot
Heerlen overgekomen Dexter Lundy, die als een van de smaakmakers van de Tweede Divisie
kan worden aangemerkt. De heren van JRC wisten dan ook dondersgoed dat zij van goede
huizen zou moeten komen om een kans op de winst te maken in Sittard. Het strijdplan was
dan ook dat met veel intensiteit gespeeld zou worden, geen makkelijke schoten zouden
worden weggegeven (met name aan Lundy) en dat de rebound goed verzorgd zou moeten
worden.

Om 14.00 uur was het aanvangstijd in de Stadssporthal in Sittard. Na de tip-off werd
meteen duidelijk wat voor wedstrijd JRC tegemoet zou gaan, namelijk een hele zware en
hele taaie. Bumpers startte direct met een 3-2 zoneverdediging en heeft zich daaraan de
gehele wedstrijd vastgehouden. De aanvoerder van JRC, Coen van der Meijden,
bestempelde de verdedigingswijze van Bumpers na de wedstrijd als 'een beetje antibasketball',
wat niet geheel onterecht is. Desalniettemin moesten de heren van JRC hier
toch mee omgaan, hoe vervelend het ook is. JRC had in het begin al erg veel moeite met
de zoneverdediging van Bumpers. Het liep dan ook al direct tegen een achterstand van tien
punten aan. Door middel van wat scores en vrije worpen van Floris de Jongh konden de
Boxtelnaren toch nog enigszins aanblijven haken. De Boxtelnaren begonnen niet scherp aan
de wedstrijd, het leek wel een déjà-vu. In de eerste helft van het eerste kwart weten de
Boxtelnaren al zeven à acht (!) aanvallende rebounds weg te geven, waar Bumpers,
vanzelfsprekend, gebruik van maakte. Het enige geluk dat JRC had was dat smaakmaker
Dexter Lundy al vroeg in de wedstrijd in foutenlast kwam. Dit leek een flinke aderlating te
worden voor Bumpers, maar tot ongenoegen van coach Oliveira profiteerden de mannen
van JRC hier niet van.

Gedurende de rest van de eerste helft bleef JRC moeite hebben met de zone, die eigenlijk
niet erg veel voorstelde. De Boxtelnaren wisten elkaar niet goed te vinden en de bal ging
louter en alleen van de rechterkant naar de linkerkant van de aanvalshelft. Het had dan
ook meer weg van een handbalwedstrijd dan een basketballwedstrijd. Toch wisten de
mannen uit Boxtel aan de hand van Felix Stegeman en Remy van Snepscheut toch nog een
kleine run te maken aan het einde van de eerste helft. De ruststand was dan ook 48-35 in
het voordeel van Bumpers, dit bood perspectief voor de tweede helft voor JRC.
De tweede helft zou met meer intensiteit en beleving moeten worden gespeeld om nog
een kans te maken tegen Bumpers. Geen makkelijke scores meer weggeven en zelf de zone
beter aanvallen zouden in eerste instantie moeten leiden tot een verkleining van de
achterstand. Het tegenovergestelde gebeurde echter. Bumpers schoot de tweede helft uit
de start blokken met een 7-0 run waardoor de Boxtelnaren al snel op een achterstand van
twintig punten kwamen te staan. Het lood zakte in de schoenen aan de Boxtelse zijde en
dit was te merken aan het spel. Bumpers kon veel te makkelijk scoren. De verdediging van
Boxtel was een gatenkaas en de spelers van Bumpers konden gemakkelijk de bucket
inlopen en scoren zonder dat hen maar dan ook een strobreed in de weg werd gelijk.
Bumpers liep steeds verder uit en JRC voelde dat de wedstrijd steeds verder en verder uit
de handen gleed. De tussenstand die dan ook na het derde kwart op het bord stond was
dan ook al veel zeggend: 76-53.

Nog één keer werden de koppen bij elkaar gestoken bij de Boxtelnaren. Het voornemen
was om in ieder geval fatsoenlijk en fundamenteel goed basketball te laten zien in het
laatste kwart. Het laatste kwart was echter verre van fatsoenlijk basketball. Het vierde
kwart leek dan ook meer een formaliteit dan dat het van belang was voor de wedstrijd. De
eindstand van 103-65 was dan ook redelijk pijnlijk voor de mannen uit Boxtel.
De Boxtelnaren hebben de hele wedstrijd geen raad geweten met de zone van Bumpers.
Bumpers heeft wellicht een kwalitatief een beter team dan JRC, maar de eindstand is toch
enigszins geflatteerd. Als de mannen uit Boxtel gewoon fatsoenlijk verdedigd hadden en
met iets meer lef de aanval hadden ingegaan, dan had men een veel betere kans gemaakt.
Deze eindstand doet niet recht aan de daadwerkelijke kwaliteiten van het team van JRC.
Aankomende week zal JRC weer hard aan de bak moeten, de knop omzetten, snel
afgelopen wedstrijd uit het hoofd zetten en uitkijken naar aankomende zaterdag.
Aankomende zaterdag kent JRC weer een geduchte tegenstander. Dit keer is BC Bladel