&

JRC Boxtel U20 - BBF Migliore MU20

JRC meisjes onder 20 verslaat koploper

Zondag speelde JRC Meisjes onder 20 haar laatste wedstrijd van het seizoen, thuis tegen BBF Migliore uit Gilze-Rijen. De uitploeg stond bovenaan op de ranglijst, JRC bezette de laatste plaats, maar toch hadden de Boxtelsen het vertrouwen dat ze een spannende wedstrijd neer konden gaan zetten. Bij afwezigheid van coach Steven Besuijen, werd Frank Schellekens deze wedstrijd geassisteerd door trainster Jolijn Verhoof.

JRC startte het eerste kwart met de zussen Hanne en Jitske Bos, Aniek Vos, Nori van den Biggelaar en Aniek Trommelen. Aangezien de meiden van Gilze-Rijen beduidend groter en breder waren, werd het strijdplan om veel snelheid te maken in de aanval en druk naar voren te zetten in de verdediging. Al snel bleek dat Migliore veel fysiek spel nodig had om in de wedstrijd te blijven. Ook JRC zat al snel in foutenlast door de grote druk die het uitoefende in de verdediging. Scheidsrechters Willem van Loon en Floris de Jongh hadden dan ook hun handen vol aan de wedstrijd, maar de speelsters wisten waar ze aan toe waren: technisch moest er beter verdedigd en aangevallen worden, anders werd je afgefloten. Bij een stand van 6-6 kwam Maureen Vessies in het veld, ze opende direct met een rake driepunter en benutte een minuut later een vrije worp. Een klein verschil kwam op het bord, het eerste kwart werd afgesloten bij 13-10.

De meiden van JRC kregen de verdediging technisch beter op orde en hadden minder fouten nodig om Migliore af te stoppen, de tegenstander was echter niet bij machten om op techniek te verdedigen en bleef leunen op haar fysieke overwicht. De Boxtelse meiden kwamen steeds vaker op de vrije worp lijn te staan, waarna ze telkens een zone-press verdediging konden spelen. Hieruit werden verschillende steals gepakt wat resulteerde in open lay ups voor Hanne Bos. Bij rust is de stand 26-22.
Door een snelle 2-9 run van Migliore verdween de voorsprong van JRC al in de eerste minuten van de tweede helft. JRC coach Frank Schellekens nam een time-out om het momentum van Migliore te onderbreken. Jolijn Verhoof ontvouwde een nieuw tactisch plan, door na elke score terug te zakken in een zone-verdediging in plaats van veel druk naar voren te geven, want Migliore wist onder de druk uit te komen. Na de time-out scoorden Hanne Bos en Aniek vos binnen drie minuten tien punten. Verdedigend was Aniek Trommelen ontketend, drie aanvallen van Migliore op rij werden door haar persoonlijk afgestopt met een block, daarnaast pakte ze dit kwart vijf rebounds. Deze inspanningen brachten JRC op een voorsprong van zeven punten. De stand kwam, na enkele vrije worpen, op 40-33 na het derde kwart.

Migliore bleek naast het vervelende fysieke spel toch ook over een gezonde dosis vechtlust te beschikken. Ook het vierde kwart plaatsten ze een sterke run binnen twee minuten, waardoor de voorsprong verdween en JRC één punt achter kwam te staan. Nu de overwinning in gevaar kwam, stond Fieke van Loon op. Verdedigend gaf ze als center haar ploeg vertrouwen door slimme positionering en aanvallend scoorde ze vier punten. JRC komt op een voorsprong van 48-45 met nog vijf minuten te spelen. Er werd enkele minuten niet gescoord, Migliore probeerde dichterbij te komen via twee vrije worpen, maar deze werden gemist. Toen Fieke van Loon twee minuten voor tijd een driepunter binnen schoot, gevolgd door een score van Hanne Bos, was de wedstrijd gespeeld. Aanvallend nam Migliore nog enkele snelle driepunters om dichterbij te komen, maar wist er hiervan slechts één te raken, verdedigend kwamen ze slechts tot een harde fout op Jitske Bos die toch wist te scoren en zo een extra vrije worp mocht schieten. JRC won uiteindelijk van de koploper met 55-46 en verliet daarmee in haar laatste wedstrijd de laatste plaats.

“Het was een eer om een wedstrijd te mogen beleven naast een coach als Schellekens”, aldus Verhoof, “daarnaast een groot compliment aan de meiden dat ze de wedstrijd hebben weten te beslissen door technische details beter uit te voeren dan voorheen. Dit is een duidelijke afspiegeling van de  groei die de speelsters dit seizoen hebben doorgemaakt.” Coach Schellekens was trots op zijn team: “de meiden hebben hard gewerkt dit seizoen en in de laatste wedstrijd hebben ze laten zien meerdere facetten van het basketbal te beheersen. Deze wedstrijd heb ik een goede combinatie van inzet, inzicht en techniek gezien. Ik ben blij dat we niet laatste zijn geworden, dat zou een kleine smet zijn op een goed seizoen.”