Stuur uw sport & nieuws berichten in naar    www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws         www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws         www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws        Stuur uw sport & nieuws berichten in naar        www.boxteldigitaal.nl     voor al uw sport & nieuws        
 
 


Boxteldigitaal
sport
&
nieuws

 

 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 

 

Sppill realisatie bakhuisjes
 

 

Geschikte locaties in Liempde gezocht voor realisatie bakhuisjes

Stichting de Brabantse Boerderij en de projectgroep Natuur- en Cultuurprojecten van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) zijn van plan om in Liempde twee functionerende bakhuisjes te realiseren. De bakhuisjes worden voorzien van authentieke broodovens. Hiermee willen de initiatiefnemers een authentiek en functionerend element uit de geschiedenis van het platteland terugbrengen. Om dit te verwezenlijken is de projectgroep op zoek naar grondeigenaren die een geschikte locatie beschikbaar hebben. De bedoeling is om het bakhuisje in samenwerking met de grondeigenaar, vrijwilligers, de betrokken organisaties en professionele bedrijven te realiseren.

Een bakhuisje is een bijgebouw van een boerderij of landhuis waarin men vroeger brood en koek bakte. De bakoven is in steden actief gebruikt tot in de Middeleeuwen en op het platteland tot in de twintigste eeuw. In de moderne tijd is in de meeste gevallen het bakhuisje verdwenen van het erf of anderszins gebruikt. Met het uitvoeren van dit project worden deze cultuurhistorische elementen weer teruggebracht. Het is belangrijk dat het bakhuisje op een goed zichtbare locatie komt en ook toegankelijk kan zijn. Ze worden ook opgenomen in de arrangementen van SPPiLL. De grondeigenaar moet er dan ook rekening mee houden dat het bakhuisje publiek toegankelijk moet zijn (minimaal vijf keer twee dagen per jaar). Daarnaast is het de bedoeling dat de bakhuisjes minimaal tien jaar in stand blijven.

Meer informatie
Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Stichting Kèk Liemt en met nauwe betrokkenheid van Gijs van Aarle uit Sint-Oedenrode. Als bakker en ervaringsdeskundige wordt hij in elke fase betrokken. Het opnieuw realiseren van bakhuizen is uniek in Nederland. Over de bakhuizen verschijnt dan ook een publicatie om de kennis hierover in de toekomst te verzekeren. Inwoners uit Liempde die geïnteresseerd zijn of graag meer informatie willen, kunnen contact opnemen met het projectenbureau van SPPiLL, via info@sppill.nl Omdat het ook een toevoeging is voor de eigen woonlocatie, wordt van de grondeigenaar wel een eigen bijdrage gevraagd.

Gastvrij hart van Het Groene Woud
De realisatie van de bakhuizen is één van de deelprojecten waarmee de SPPiLL-projectgroep Natuur- en cultuurprojecten de relatie tussen het authentieke centrum van Liempde en het omliggende buitengebied wil versterken. Dit vormt een onderdeel van het overkoepelende project ‘Liempde, gastvrij en cultuurhistorische toegangspoort tot het hart van Het Groene Woud’. Met de uitvoering van het project ontwikkelt Liempde zich meer en meer tot de centrale uitvalsbasis voor recreatie en toerisme in Het Groene Woud.



19-12-2014
 
 
Realisatie bakhuisjes
 
 
 
 

Blijf op de hoogte van sport & nieuws en volg www.boxteldigitaal .nl op instagram, twitter of like ons via facebook



 

 

 

 
 



 
 

 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
copyright © www.boxteldigitaal .nl (hoby)